fallback

Очакват броят на чуждестранните посетители да се запази като през 2008

Ако има спад, той няма да е по-голям от 3-7 на сто спрямо прогнозирано понижение от 40 на сто за Гърция

13:01 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Туристическият бранш очаква запазване на броя на чуждестранните посетители в страната през 2009 г. на миналогодишните нива - около 6,5 млн. Ако има спад, той няма да е по-голям от 3-7 на сто от това равнище, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА.

За конкурентни на България дестинации като Гърция например се очаква спад на туристите от 40 на сто.

Според представители на туристическия бранш ще има ръст на българските туристи, които ще изберат родината си за почивка. Много вероятно е те да свият разходите си за ваканция, но да запазят броя на пътуванията, които са направили през 2008 г. Средно българинът е харчил миналата година за почивка по 670 лв.

Нискобюджетността на българския туристически продукт и доброто му качество са сред основните фактори за тази оптимистична прогноза за 2009 г.

Средногодишната заетост на легловата база през 2009 г. ще запази миналогодишните си нива от под 30 на сто както заради излишъка на легла, така и заради кризата.

През този зимен туристически сезон браншът очаква да се запази миналогодишният брой на туристите. Миналата зима страната е била посетена от 24 хил. чуждестранни туристи и 186 хил. българи за ски и сноуборд туризъм. Гостите от Великобритания практикуват зимни спортове в страната по веднъж, от Гърция и Македония - средно по три пъти, а българите - по шест пъти на сезон.

През тази зима България ще разчита традиционно на вътрешния пазар, на туристи от съседни държави - Македония и Гърция, и на постоянните си гости от Великобритания, Германия и Русия. През зимния сезон се запазва тенденцията от последните години на стагнация на записванията от основните европейски пазари Германия и Великобритания. От туристическия бранш не отчитат отказ на записвания заради финансовата и икономическата криза.

Зимният сезон е подпомогнат от падналия сняг и от новата система против мъгла на летище София.

От туристическия бранш очакват, че записванията в месеците близки до лятото и така наречените записвания в последния момент ще са много повече тази година, защото хората изчакват да видят ефектите от световната кризата и тогава да изберат нискобюджетна туристическа дестинация, каквато е България.

Това, което би се отразило на туризма в страната, е евентуалното намаляване на чартърните полети заради финансовата криза. Това обаче би могло да се компенсира донякъде от тенденцията, която се наблюдава от миналата година на съживяване на пътуванията на българи в страната. Например миналата година те са реализирали добри приходи по отношение на миналогодишния летен сезон, каза Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 09.09.22 г.
fallback