fallback

Промишлените потребители с лимити за потребление на газ от утре

Лимитите ще бъдат определени спрямо потреблението на съответните фирми към 6 часа тази сутрин

12:22 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Големите промишлени потребители на природен газ в страната от утре ще имат точно определени лимити за потреблението на природен газ на денонощие, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след срещата си с близо 60 представители на ръководствата на компании, между които Каолин АД, Девен АД, гр. Девня,  Дружба Пловдив, Далкия, Биовет Пещера, Идеал Стандарт България, Стомана Индъстри, Кремиковци, Агрополихим, Неохим и др., както и представители на всички големи топлофикации в страната.

Лимитите ще бъдат определени спрямо потреблението на съответните фирми към 6 часа тази сутрин.

Потреблението на газ общо в страната към тази сутрин е 5,7 млн. куб. м, осигурени са допълнителни количества над възможностите на газохранилището в Чирен, които са около 4,3 млн. куб. м, чрез източване на остатъчен газ от тръбите, съобщи Петър Димитров. Това допълнително количество газ обаче до няколко дни ще свърши.

Икономическият министър подчерта, че много се надява до края на седмицата кризата с газа да приключи. По думите му той е срещнал разбиране за ограниченията на потреблението от големите фирми, дори от Неохим доброволно са съкратили драстично потреблението си на газ.

Бизнесът обаче е изразил безпокойство, че при евентуално продължаване на кризата с газа има вероятност от закриване на производства, най-вече в металургичната и химическата промишленост, тъй като междувременно може да загубят пазарите си.

Димитров съобщи още, че се надява на солидарност от страна на ЕС за евентуални компенсации на загубите на реалната икономика поради недостига на газ.

Относно топлофикациите и съответно топлоснабдяването на абонатите Димитров заяви, че смущенията ще продължат само 2-3 дни до преминаването на топлофикациите от газ на мазут.

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов заяви от своя страна, че досега промишлени потребители не са предявили претенции за финансови компенсации към компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 07.01.09 г.
fallback