fallback

Природният газ за България спря изцяло тази сутрин*

Топлофикационните дружества в страната започват подготовка за преминаване от природен газ към алтернативни източници

09:39 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Прекратени са изцяло доставките на природен газ на украинско-румънската граница към Булгаргаз от 3,30 часа тази сутрин, както за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Вследствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7,00 часа тази сутрин беше свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към МИЕ.

Съветът вече е назначил кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4,3 млн. куб. метра за денонощие, с цел задоволяване на минималните потребности на страната. 

Към настоящия момент причините за спряното подаване на газа и неговата продължителност не са известни, съобщиха от ръководството на Булгаргаз.

Количествата природен газ, с които „Булгаргаз” разполага в момента, са в размер на 4-4,5 млн. куб. м дневно, които са крайно недостатъчни за удовлетворяване на всички потребности в страната.

В съответствие със Закона за енергетиката на министъра на икономиката и енергетиката ще бъде предложено въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната, заявиха още от газовата компания.

По препоръка на МИЕ от 7,00 часа тази сутрин, топлофикационните дружества в страната започват подготовка за преминаване от природен газ към алтернативни източници.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с непрекъсваем производствен цикъл.

МИЕ апелира към всички потребители на природен газ в страната да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни източници.

Във връзка със създалата се ситуация в 10,00 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание на Министерски съвет.

По данни на румънската компания "Трансгаз" доставките на руски природен газ за Румъния са намалени със 75 на сто.

От украинската държавна газова компания Нафтогаз пък предупредиха, че вследствие на резкия спад на транзитирания руски газ през Украйна, девет европейски страни ще бъдат засегнати днес. Само 10% от договорения руски газ са били доставени тази сутрин в Австрия, съобщи АФП, позовавайки се на енергийната компания OMV.

Русия спря подаването на газ за Украйна миналата седмица заради неплатени доставки от украинска страна.

Газопроводите през Украйна захранват около 20% от газовите нужди на Европейския съюз.

В понеделник ЕС удвои усилията си за разрешаване на енергийния конфликт между Русия и Украйна. Делегация на ЕС, водена от чешкия министър на индустрията Мартин Риман, пристигна в Киев за преговори с украински държавници, а друг екип на съюза ще се съвещава днес с ръководството на Газпром.

От Европейската комисия заявиха, че за разлика от подобни спорове, разразили се в началото на 2006 г., конфликтът между Русия и Украйна едва ли ще е съществена заплаха за енергийните доставки за европейските индустрии и потребители, тъй като нивото на запасеност е доста високо.

Спорът представлява ранен тест за способността на Чехия, която пое председателството на ЕС на 1 януари, за лидерство по деликатни въпроси в сферата на международната политика и енергийната сигурност.

*Информацията е допълнена към 10.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 11.09.22 г.
fallback