fallback

Топенерджи: Транзитираният газ за Бъгария е намалял с над 7%

С близо 25% са паднали транзитираните обеми на синьо гориво за Балканския регион, по данни на Топенерджи

22:48 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

По данни на Балканския диспечерски център на Топенерджи за 4 януари 2009 г. общият обем на транзитирания газ за Балканския регион е намалял с 24,7 процента, а за България - със 7,2 процента, съобщи БТА, цитирайки Игор Елкин, представител на Балканския диспечерски център.

Топенерджи е сто процента дъщерно дружество на руската газова компания Газпром.

Общо за Балканите доставяните количества газ са по-малко с около 16 млн. куб. метра. В рамките на вчерашния ден за Румъния доставяният газ е намалял с 33,8 процента, за Гърция - 15,9 процента, за Турция - с 22 процента, сочат оперативните данни на центъра.

По думите на Елкин ситуацията се променя всеки час, а Украйна без предупреждение  изключва и отново пуска компресорни станции. Според него ситуацията засега не е критична за България.

За да компенсира намалените доставки през Украйна руската компания Газпром е увеличила подаването на газ по "Син поток" с 13 процента, а за утре се очаква доставките да се увеличат с още 20,5 процента, заявяват от Балканския диспечерски център на Топенерджи.

По-рано днес стана ясно, че доставките на руски природен газ за Гърция от тази сутрин са намалели с една трета заради падането на налягането в газопровода.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
fallback