fallback

Смарт Груп и бразилската CSN имат само търговски интерес към Кремиковци

Разговорите с двете компании може да приключат в близките дни, смята синдикът на комбината

14:54 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководството на Кремиковци и синдикът на дружеството продължават разговорите за сключването на търговски договори с украинската Смарт Груп и с бразилската CSN за преработка на техни суровини, срещу което компаниите ще получат готова продукция, съобщи синдикът на дружеството Цветан Банков, цитиран от БТА.

Фирмите имат дългосрочен интерес към комбината и планират да разработят план за оздравяване на дружеството, който да се предложи за одобрение от събранието на кредиторите на комбината, посочи синдикът.

Двете компании не предлагат договори за оператори на дружеството, а за смяна на собствеността и за влизане в управлението на комбината по време на разговорите не е ставало дума, уточни Банков. Разговорите се водят в контекста на желанието да се осигури работа за дружеството, с което да се позволи съхраняването на съоръженията през зимния период, посочи той.

Синдикът не се ангажира с конкретен срок за завършване на разговорите, но прогнозира, че това може да стане в близките дни.

Банков припомни, че прехвърлянето на собствеността на Кремиковци може да стане или чрез план за оздравяване, който трябва да бъде одобрен от събранието на кредиторите на дружеството, или при обявяването на дружеството в несъстоятелност и осребряването на имуществото му. На този етап няма форма, под която управлението на комбината да бъде прехвърлено на друго лице освен на синдика, допълни Банков.

Той информира, че сега инсталациите в комбината се поддържат само в режим, който да позволи следващото им пускане. В момента дружеството покрива към Булгаргаз само най-неотложните плащания, които са свързани с поддръжката на инсталациите. От дружеството изразяват опасение, че, ако продължи ограничаването на подаваните количества природен газ от Русия заради спора с Украйна, комбинатът може да бъде засегнат. Затова шансът на предприятието е да започне да работи, допълни синдикът.

Интертръст Холдинг БГ АД, Екометалинженеринг ЕООД, България, Lavfer S.f.A., Италия, и Проминвест SA, Русия, не са се отказали от търговските си предложения, допълни Банков. До момента чешката компания ML Moran и немската AT Kearney не са потвърдили първоначалния си интерес за финансиране на кризисна ситуация в дружеството, каза той.

В средата на миналия месец синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в Кремиковци уведоми правителството, че ако до 10 януари не бъде посочен и избран реален инвеститор за комбината, то металурзите ще подновят протестите си в София. На последния си протест те заявиха, че настояват до края на декември да се определи новият инвеститор, защото след това при големите студове ще бъде невъзможно пускането на мощностите.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 12.09.22 г.
fallback