fallback

В неплатен отпуск са работещите в бобовдолския рудник „Миньор“

Готви се проект за ликвидация на въгледобивното предприятие, който ще бъде внесен в МИЕ

10:09 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

В едномесечен неплатен отпуск са пуснати от днес работещите в бобовдолския рудник „Миньор“, съобщи управителят на рудника Венцислав Алексов, цитиран от БТА.

Готви се проект за ликвидация на въгледобивното предприятие, който ще бъде внесен в Министерството на икономиката и енергетиката.

Крайната мярка е предприета поради прекратеното изкупуване на въглища от страна на ТЕЦ „Бобов дол“. От централата са започнали поетапно намаляване на доставките от средата на лятото. Дотогава са били продавани по 4000 - 5000 т месечно. Последните 100 т въглища са експедирани през октомври. От ТЕЦ „Бобов дол“ не приемат повече суровина от рудника с мотива, че имат достатъчно запаси.

Рудник „Миньор“ разполага с 2 млн. т запаси висококачествени въглища, които могат да бъдат експлоатирани в продължение на 15 години. През 2005 г. рудникът е изваден от списъка за ликвидация и закупен от столичната фирма „Фундаментал“.

В рудника работят 250 души.

През юни „Консорциум енергия МК“ АД, контролиран на Христо Ковачки, спечели търга с явно наддаване за „ТЕЦ Бобов дол” при началната цена от 100 млн. лв. и задължения за инвестиции за 35 млн. евро през следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 01.09.22 г.
fallback