fallback

Погасяваме предсрочно потребителските си кредити без наказателни такси

Решението ще улесни рефинансирането на стари потребителски кредити и ще съдейства за по-добри условия за кредитополучателитe

18:31 | 30.12.08 г.

Потребителски кредит може да се погасява предстрочно без да се дължат лихви, такси и други разходи по кредита, гласи обнародваната в Държавен вестник промяна в Закона за потребителския кредит.

Законът бе приет на второ четене на 19 декември 2008 г. от Народното събрание.

Отпадат ал. 2 и 3 от чл. 18, където беше записано че погасяващият предсрочно кредита си дължи разходи, които не могат да надвишават тримесечния еквивалент на годишния процент на разходите по портебителския кредит.

Лихвите по потребителските кредити са в диапазона от между 7 до 20%, което е по-високо от ипотечните кредити, а срока по потребителските кредити е до 10 г., спрямо до 30 г. по ипотечните кредити. Това прави и лихвените разходи, и разходите по погасяване на главница по-големи при потребителските кредити спрямо ипотечните кредити. Затова потребителските кредити са свързани с големи месечни вноски на база теглената сума и погасяването им е адекватен начин за намаляване на месечните разходи по кредити на домакинството.

Отпадането на таксите при предсрочно погасяване ще увеличи конкуренцията между банките, защото ще намали разходите по рефинансиране на стари потребителски кредити.

Възможно е промяната да доведе до увеличаване на лихвите по потребителските кредити, защото платежоспособните длъжници ще погасят предсрочно кредитите си и съвкупността от длъжници по потребителски кредити ще влоши показателите си, което ще рефлектира в по-високи лихви, като отговор на по-високият риск от неплащане. Съответно по-високите лихви ще генерират още по-висок риск от неплатежоспособност.  

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
fallback