fallback

През януари започва ликвидация на бобовдолския рудник „Миньор“

Крайната мярка се взима заради прекратеното изкупуване на въглища от страна на ТЕЦ „Бобов дол“

10:44 | 30.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

През януари започва ликвидация на бобовдолския рудник „Миньор“, съобщи управителят на рудника Венцислав Алексов, цитиран от БТА.

От ръководството на въгледобивното предприятие предприемат крайната мярка заради прекратеното изкупуване на въглища от страна на ТЕЦ „Бобов дол“.

От средата на лятото централата е започнала поетапно намаляване на доставките. Дотогава са били продавани по 4 000 - 5 000 т месечно. Последните 100 т въглища са експедирани през октомври. ТЕЦ „Бобов дол“ приема ежедневно по 9 000 т.

Работещите в рудник „Миньор“ започнаха протести в началото на месеца. Бяха изпратени протестни декларации до отговорните институции и синдикалните централи. "Отникъде не получихме подкрепа и заради това пристъпваме към ликвидация", заяви Алексов.

Рудникът разполага с 2 млн. т запаси въглища, които могат да бъдат експлоатирани в продължение на 15 години. През 2005 г. рудникът е бил изваден от списъка за ликвидация и закупен от столичната фирма „Фундаментал“. Според Алексов новите собственици са инвестирали досега 2 млн. лв.

В рудник „Миньор“ работят 250 души, 160 от тях са подземни работници. На среща вчера беше обсъдена ситуацията, след което председателят на Общинския съвет в Бобов дол Димитър Ганчев съобщи, че съдбата на рудника ще се решава след Нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 19.08.22 г.
fallback