fallback

Преглед на печата за 30 декември

08:07 | 30.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Обжалват в съда поскъпването на парното

в. Новинар

Синдикати от КНСБ ще оспорват в съда промените в наредбата за повишението на цената на парното. Това съобщи вчера икономическият експерт на организацията Мика Зайкова. Според промените в документа цената на парното може да се увеличава при драстично поскъпване на газа, и то не само веднъж годишно. Така от 1 януари отоплението за софиянци ще поскъпне с 19 процента, а в останалите градове увеличението ще е между 10 и 15 процента. Според Зайкова държавата прибърза с решението си да направи корекция в наредбата, тъй като в момента на международните пазари цената на синьото гориво намалява драстично и предстоящото поскъпване на парното е абсолютно незаконно.

Проверяват за далавери в животновъдството

в. Стандарт

В селекционната и развъдната дейност в животновъдството цари пълен хаос. Това заяви министърът на земеделието Валери Цветанов, който се срещна с представители на бранша. От думите му стана ясно, че има данни за неправилно отпускане на средства от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция към развъдните асоциации. "Вероятно става дума за близо 10 млн. лева, макар че не може да се каже, че сумата е дадена по криминален начин - просто на едни е дадено повече за сметка на други", поясни Цветанов. Той увери, че ще бъде направена проверка на средствата, които са получили всички действащи развъдни асоциации.

Над 75 процента от българските кораби засечени в нарушения

в. Дневник

Над 75% от корабите плаващи под български флаг са засечени с нарушения при проверки в европейски пристанища през тази година. Това става ясно от статистическите данни на Парижкия меморандум за пристанищен контрол, цитиран от електронната версиа на в. "Позвънете новини". В организацията членуват 27 морски администрации, между които и българската. През 2008 година са били проверени 62 наши плавателни съда, като в някои случаи един и същ кораб е проверяван на различни пристанища, повече от един път. Така общия брой на инспекциите на наши кораби е 118. Едва в 29 (24.5%) от проверките не са констатирани нарушения.

Георги Гергов станал мажоритарен собственик на Пловдивския панаир

в. Дневник

Компанията на пловдивския бизнесмен Георги Гергов "Пълдин туринвест", която заедно с пловдивската община доскоро държеше 49 на сто от акциите на "Международен панаир Пловдив", вече притежава 50.58 на сто от капитала на дружеството. Това съобщи вчера Гергов, обяснявайки, че чрез "Пълдин туринвест" е направил серия от изкупуване на акции на физически лица, за които е платил 2.4 млн. лева. Справка в ДАКСИ показва, че единствените собственици на "Международен панаир Пловдив" са Министерството на икономиката и енергетиката (с 50.595%) и "Пълдин туринвест" с (49.405%), без да са вписани миноритарни акционери. От министерството вчера обясниха, че реституционните претенции на собственици на земя от територията на панаира са доказани по съдебен път, но юристите на ведомството не били допуснати като страна по делото. От министерството отказаха да потвърдят изнесената от Гергов информация и не коментираха казуса от гледна точка на намаления държавен дял.

Браншът е оптимист за 2009 г.

в. Дневник

Пенсионните фондове очакват 2009 г. да бъде белязана от възстановяване пазарите, а с тях и на доходността им. Друг важен момент, който всъщност трябваше да стане факт още през 2008 г., е въвеждането на мултифондове в доборолното осигуряване. Според Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие", и през следващата година усилията на мениджърите ще са насочени към постигане на добра доходност, като предстоят много анализи, за да се установи влиянието на кризата, от което ще зависят и действията на дружествата. Петкова прогнозира, че през 2009 г. ще видим конкретните измерения на кризата върху България, но във всички случаи фондовете ще постигнат положителната доходност.

Минималната заплата в строителството става 360 лв.

в. Дневник

Нискоквалифицираните работници в строителството ще получават 360 лв. през следващата година. Тези с висока квалификация ще взимат по 540 лв., а ръководителите - над 770 лв. Това предвижда подписаният отраслов колективен трудов договор между работодатели и синдикати за отрасъл "Строителство", съобщиха от Камарата на строителите. Договорът е със срок на действие две години. Той е стъпка към ограничаване на сивата икономика и защита на интересите на коректните строителни фирми, се казва в съобщението. Работодатели коментираха пред "Дневник", че това са минималните работни заплати, на които се правят осигуровки на наетите по трудов договор. В момента никой няма да ти обърне внимание, ако не му платиш на ден най-малко 50 лв., казаха собственици на фирми.

ЧНГ с шампанско пред телевизора

в. Стандарт

Няма по-хубаво място да посрещнеш Нова година от дивана у дома. Така мислят 77% от българите, според национално проучване на НЦИОМ. За шампанско пред телевизора настояват повече жените, уточняват социолозите. Сред избралите домашния уют преобладават и хора, които нямат пари да отидат в заведение, и по-възрастните. Едва 7 на сто от хората ще празнуват в клуб, в ресторант, в планината или в чужбина. Всеки втори нашенец ще задели между 20 и 100 лв. за новогодишния купон. 17% биха похарчили между 100 и 200 лв. на човек от домакинството за празничната вечеря, а 23% нямат изобщо възможност да похарчат допълнително пари за новогодишната нощ. Бедните ще заложат на бурканите, за да напълнят масата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 01.09.22 г.
fallback