fallback

Трети пореден спад на бизнес климата в страната

Най-голямо е понижението в сектора на услугите

11:36 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Започналото през октомври 2008 г. влошаване на стопанската конюнктура в страната продължава вече трети пореден месец, показват данни от бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ). През декември общият показател на бизнес климата пада с още 18,8 пункта. Достигнатото равнище на показателя е вече с 11,7 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 години, но е с 35,2 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 г.

Влошаването на конюнктурата рефлектира в понижаването на оценките и очакванията на мениджърите във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” през декември 2008 г. се понижава с над 10 пункта спрямо ноемврийското си равнище, като достига ниво с 2,4 пункта под дългосрочната средна. По данни от последната анкета негативизмът в оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията и особено в предвижданията за бизнес състоянието през следващите шест месеца се засилва. Нарастващ песимизъм има и в оценките на мениджърите за настоящата и очакваната производствена дейност.

По мнение на промишлените предприемачи през декември осигуреността на производството с поръчки се е влошила поради намаленото търсене както от страната, така и от чужбина. Несигурната икономическа среда и свитият вътрешен и външен пазар са факторите, посочвани най-често от предприятията като затрудняващи дейността им. През декември се увеличава също и делът на тези, които имат финансови проблеми.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания в промишлеността са за запазване на равнището им.

В строителството бизнес климатът пада с 12,6 пункта. Понижението се дължи на песимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес ситуацията в предприятията. Подобни са оценките и очакванията и за строителната активност, с което е свързано и прогнозираното намаление на броя на заетите в отрасъла. През декември осигуреността на производството с поръчки намалява, а броят на клиентите със закъснения в плащанията нараства.

Във връзка с факторите, затрудняващи дейността, в сравнение с предходния месец по-малко предприятия посочват, че имат проблеми с конкуренцията в бранша, финансите, цените на материалите и недостига на работна сила, докато затрудненията с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене се увеличават.

По отношение на продажните цени делът на стопанските ръководители в строителството, които не предвиждат промени, е 70,6%; същевременно се увеличава делът на тези, които очакват намаление на цените през следващите три месеца.

Започналото влошаване на стопанската конюнктура в търговията на дребно продължава и през декември 2008 г. - съставният показател „бизнес климат” е с 16,6 пункта под равнището си от предходния месец и за първи път от две години и половина е под дългосрочната средна за отрасъла. Това понижение се дължи на изместване на мненията на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро” към „задоволително (нормално за сезона)” и на засиления песимизъм в очакванията за следващите шест месеца.

Настоящото търсене се оценява като понижено и същевременно има намаляване на положителните очаквания за обема на продажбите и този на поръчките към доставчиците през следващите три месеца за сметка на увеличаване на негативните прогнози.

През декември се засилва отрицателното влияние на факторите, затруднявали в най-голяма степен дейността на търговските предприятия, като на първо място вече е недостатъчното търсене, следвано от конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.

Настоящото движение на цените в търговията на дребно се оценява в посока намаление, като през следващите три месеца преобладаваща част от търговските предприемачи не очаква повишения.

През декември 2008 г. съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” пада рязко от 44,3% през предходния месец на 0,3%, което е с 40,5 пункта под дългосрочната средна на показателя. Неблагоприятната оценка на икономическата конюнктура се дължи на по-песимистичните мнения на мениджърите както за настоящата, така и за бъдещата бизнес ситуация в предприятията.

Изместване на оценките в сравнение с ноември от положителните към неутралните и негативните отговори (като преобладаващи през декември са неутралните – „запазване на състоянието”) се наблюдава също и по отношение на настъпилите промени в търсенето на услуги през последните три месеца и очакваните изменения през следващите три месеца.

Персоналът в предприятията отбелязва известно увеличение, като предвижданията са той да бъде намален.

Конкуренцията в бранша, макар и по-слаба в сравнение с предходния месец, продължава да затруднява в най-голяма степен предприятията от сектора на услугите. Същевременно през декември се усеща по-силно негативното въздействие на факторите „несигурна икономическа среда”, „слабости в икономическото законодателство”, „финансови проблеми” и „недостатъчно търсене”.

Предвижданията за цените в сектора на услугите са те да не се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 07.09.22 г.
fallback