fallback

Преглед на печата за 24 декември

08:41 | 24.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

София ще връща 22 млн. евро по САПАРД в. Дневник

Открити са сериозни злоупотреби по една от трите спрени в началото на годината мерки по предприсъединителната програма САПАРД и България ще трябва да връща 22 млн. евро, които са предоставени в нарушение за инвестиции в месопреработвателните предприятия. Това съобщи във вторник министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, цитиран от електронното издание "Медиапул".

Окончателното решение за размера на сумите, които България ще трябва да върне на ЕС, а Държавен фонд "Земеделие" от своя страна да изиска от некоректните бенефициенти, ще се вземе през януари 2009 г. Цветанов обаче не съобщи повече подробности и имена на фирмите, от които ще се поиска да върнат неправомерно взетите субсидии. Той само заяви, че ще се работи по отстраняването на всички грешки в системата, като особен акцент се поставя върху наддекларираните площи за изплащане на директни субсидии за обработка на земеделски площи. Цветанов посочи фрапиращ случай, в който кмет и общинска комисия по земеделия включили терен от сметище за подпомагане като нива. Затова и през миналата седмица са уволнени седмина шефове на земеделски дирекции и вероятно скоро ще бъдат освободени още двама, каза министърът. По думите му обаче по-често става въпрос за административни грешки.

Поморие позволи скандален строеж на плажа в. Сега

Скандална сделка за строителство на първа линия до морето одобри общинският съвет в Поморие. Съветниците продадоха право на строеж върху терен от 5 декара с незаконно изготвена оценка за цената. Докладът бе внесен от съветничката от БСП Стефка Ангелова, чийто съпруг работи във фирмата - инвеститор в строежа.

Теренът се намира в местността Косата и е частна общинска собственост. В момента върху него има стари бунгала с разгърната застроена площ от 2200 кв. м. Собственик е "Еко Клима 11", управлявана от Георги Иванов. Той иска да построи нови постройки със същата разгърната площ като бунгалата. От доклада не става ясно върху каква част от целия терен ще се вдигнат новите 2200 кв. м. Самата оценка пък е изготвена в нарушение на закона за общинската собственост.

Ужилиха с имот и МВР в. Стандарт

МВР не остана по-назад. Оказа се, че най-силовото министерство може да стане жертва на имотни далавери, разкри сам министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

През 50-те години ведомството си купило терен зад сегашната сграда на хотел "Принцес" (бившия новотел Европа) в София близо до Второ РПУ. Какво било учудването сега, когато поради нужда от ремонт и разширяване на районното, от МВР решили да използват терена си. От министерството имали одобрени проекти и средства за новото строителство. Изненадата им обаче била голяма, тъй като установили, че на част от земята вече е започнал строеж. За него друг собственик имал констативен нотариален акт. От МВР също имали необходимите документи за притежание. Засега не се знае дали и в този случай е задействана класическата схема за измама или е грешка в общината. "Забавният" случай Миков разказа след среща с общински съветници от БСП.

Кеворкян загуби дело срещу БНТ на втора инстанция в. Дневник

Журналистът Кеворк Кеворкян загуби на втора инстанция делото срещу БНТ за 1 млн. лв. След като през декември 2007 г. Софийският градски съд отхвърли иска на Кеворкян като неоснователен, със същото становище сега се произнесе и апелативният съд.

Бившият водещ на "Всяка неделя" заведе дело срещу държавната телевизия, след като през 2005 г. договорът му за предаването не беше продължен. Според магистратите обаче искът за обезщетение за пропуснати ползи и претърпени вреди е неоснователен. Аргументът е, че договорът му с БНТ е нищожен, защото не е одобряван от Управителния съвет на медията.

Свалиха таксите за Дунав мост в. Стандарт

Правителството намали с 25% размера на таксите, които се събират за преминаването по Дунав мост. Одобрената промяна в Тарифата за таксите, които се събират от Национална агенция „Пътна инфраструктура", са в резултат на договорката между министрите на транспорта на България и Румъния за уеднаквяване на категориите пътни превозни средства.

Автомобилите с до 8+1 места и товарни коли с общо максимална допустима маса по-малка или равна на 3,5 т ще плащат такса в посока Русе-Гюргево от 12 лв. (6 евро). 23 лв. (12 евро) ще е налогът за камиони с маса между 3,5 т и 7,5 т. и за бусовете с повече от 9 и максимум 23 места. 35 лв. (18 евро) става таксата за товарни автомобили с маса по-голяма или равна на 7,5 т и под 12 тона. 49 лв. (25 евро) ще плащат автобусите с повече от 23 места и товарните коли с маса равна и над 12 т с до три оси. Камионите над 12 т и с повече от 3 оси ще се бръкват със 72 лв. (37 евро). Досегашните такси бяха между 16 лв. и 102 лв. (8-52 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 10.09.22 г.
fallback