fallback

От текстилната индустрия поискаха временно намаление на данъци и осигуровки

Около 70 – 80% от текстилната промишленост ще спре за около два - три месеца, защото няма поръчки, предупреждават от бранша

12:48 | 22.12.08 г.

За да може текстилната индустрия да преодолее кризата, трябва да намали разходите си. За целта е необходимо да се намалят временно данъците и нивото на осигуровките, а срокът за връщане на ДДС да се съкрати. Това казаха пред журналисти Хилда Савчева, председател на Браншови съюз на шивашката промишленост, Цонко Недялков, председател на Българска асоциация по текстил и конфекция и Стефан Колев, председател на Български браншови съюз по трикотажна промишленост, цитирани от БТА.

Около 70 – 80% от текстилната промишленост ще спре за около два - три месеца, защото няма поръчки, смята Хилда Савчева.

Оптимистичната прогноза за началото на следващата година е за 30% съкращение, а реалистичната е за 50%, каза Стефан Колев. Заетите в бранша са между 140 - 160 000 души.

Потреблението в Западна Европа на нови дрехи е паднало с около 50 процента и поръчките в текстилните фабрики в България, които работят главно на ишлеме, ще намалеят драстично, заяви Колев.

Браншовите съюзи трябва да участват в процедурите за обществени поръчки и да ги контролират, защото много от тях се изпълняват в чужбина и с парите на българските данъкоплатци подпомагаме чужд бизнес, каза Колев. Поръчките в текстилната индустрия вече падат, макар че това обикновено става чак през февруари.

Парите за подпомагане на бизнеса от Насърчителна банка ще минат през търговските банки. Те могат да вдигнат лихвите и таксите за обслужване и така кредитите да станат недостъпни за малките и средните фирми, заявиха представителите на текстилната индустрия. Те смятат че е по-добре хората да се пускат в неплатен отпуск по бърза процедура, вместо да се освобождават от работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 04.09.22 г.
fallback