fallback

Преглед на печата за 20 декември

08:04 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Адвокатските услуги поскъпват двойно в. Сега

Минималният хонорар, който един адвокат може да вземе за един час работа, става 60 лв. Това се разбра от актуализираната тарифа на Висшия адвокатски съвет, разпространена вчера. Всички останали юридически услуги също поскъпват - някои двойно, други дори тройно.

Наредбата слага само долна граница на възнагражденията, които и в момента нямат таван. Новите цени ще влязат в сила, след като документът бъде обнародван в "Държавен вестник". Увеличението се обяснява с инфлацията и с факта, че наредбата не е променяна от лятото на 2004 г.

Още две години скъпи разговори по GSM в. Дневник

Още година и половина България ще води класацията на европейските държави с най-скъпи разговори по мобилен телефон. След продължително заседание в петък Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) най-после обяви цените, които са задължителни и за трите мобилни оператора. Решението за пазарните анализи и стъпките за поевтиняване на разговорите между мобилни и фиксирани мрежи се забави повече от два месеца.

С новото си решение обаче регулаторът отстъпи от обявения преди три месеца план за по-бързо намаление на цените на едро, премествайки чувствителното поевтиняване за края на дадения от Европейската комисия срок. Намаляването на цените започва от трафика между фиксирани и мобилни мрежи. Първо той ще поевтинее - от 1 януари 2009 г. те ще паднат от 32 ст. на 29 ст. за силен трафик и от 29 на 25 за слаб. От средата на 2009 г. цените за трафик от фиксирани към мобилни ще се изравнят със сегашните цени на едро между GSM операторите - 25 ст. за силен трафик и 19 ст. за слаб.

Едва от 1 септември 2009 г. ще започне реалното поевтиняване на цените между мобилните оператори - то ще се извърши на три стъпки до 1 юли 2010 г., като при първите две те ще падат с между 5.5% и 9%. Сериозното намаление е на финала - 29% за цените в силен трафик (на 15 ст.) и 24% за тези в слаб (13 ст.).

НАП призова да попълваме декларации въпреки плоския данък в. Сега

Независимо, че хората, които получават доходи от заплати и хонорари, на практика са с удържан данък от 10%, те пак са длъжни да подават данъчни декларации. Това обясниха вчера от НАП, която за разлика от други години пусна формулярите още преди Нова година на сайта си. "Това е изискването на закона. И досега хора, които имаха необлагаеми доходи, подаваха декларация, въпреки че нямат данък за довнасяне. Например ако са взели хонорар от 50 лв. за цялата година извън трудовия си договор и налогът върху тях е удържан, пак са длъжни да подадат декларация", обясниха от пресцентъра на НАП.

Полетите поевтиняват в. Стандарт

Пътуването със самолет поевтинява. Причините за това са не само спадът на цените на керосина и намаляващите пасажери заради световната икономическа криза. Цените на билетите ще намаляват до 2012 г. и заради подписаното петгодишно партньорско споразумение между Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД). Това съобщи генералният директор на РВД Емануил Радев.

С документа РВД поема ангажимент да намали аеронавигационните такси за обслужваните самолети с 20% до 2012 г. РВД вече обяви, че сваля таксовата единица от 46,26 евро през 2008 г. на 43,73 евро през 2009-а (с около 5,5%). РВД е една от 8-те (от общо 37) аеронавигационни фирми в Европа, която намалява таксите в помощ на изпитващите затруднения авиокомпании, подчерта Радев.

5 благоевградски фирми блокирани заради САПАРД в. Новинар

Пет благоевградски фирми, обвинени в източване фондовете по САПАРД, са с блокирана дейност по нареждане на Върховната касационна прокуратура, стана ясно вчера. Антимафиотите са започнали акцията си в началото на декември, като в пълна дискретност са били иззети счетоводни и други документи на дружествата. Благоевградски полицаи също са били включени, но само за оказване на охранителни дейности в случай на отказан достъп до офисите и фирмената документация.

Общо 10 големи фирми са набелязани от криминалистите в Пиринския регион. Те са злоупотребявали със средствата по европейските фондове и Държавен фонд "Земеделие". По неофициална информация в част от дружествените афери са замесени и представители на политическия елит в Пиринско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 04.09.22 г.
fallback