fallback

Иван Искров: Ръст от 4,4% догодина, в най-лошия случай – от 1,2%

Проблемни са фирмите от рудодобива и металопроизводството, транспорта, текстилния бранш

16:35 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Основният сценарий на БНБ за 2009 г. е за 4,4 на сто икономически растеж, но се предвижда и песимистичен вариант за ръст от 1,2 на сто, заяви управителят на БНБ Иван Искров, цитиран от БТА.

Той коментира пред медиите основните насоки в работата на централната банка през тази година.

БНБ има различни сценарии за икономическия растеж през следващата година, като те са близо до тези на правителството, каза Иван Искров в отговор на журналистически въпрос. Правителственият сценарий е за 4,7 на сто растеж, а нашият основен сценарий е за 4,4 на сто, отбеляза той.

Имаме и сценарии, при които инвестициите и кредитирането са доста по-ниски, посочи Искров. Считаме, че при всички случаи растеж, по-нисък от 1,2-1,5 на сто, не би трябвало да се очаква, заяви управителят на БНБ

Искров добави, че това са негативните сценарии и че никой не би могъл да каже колко ще продължи рецесията при икономическите партньори на България, тъй като спадът на растежа в страната е привнесен отвън.

В бюджета за следващата година има достатъчно „ако“ и това е хубавото, коментира Искров. Той посочи, че бюджетът е изработен за сценарий с икономически растеж от 4,7 на сто, но има и достатъчно „буфери“, които да могат да гарантират разходите в зависимост от приходите.

Като основни предизвикателства пред банковата система за следващата година Искров отбеляза спадането на растежа в отрасли, свързани с основните търговски партньори на страната и произвеждащи основно стоки за международния пазар.

Като проблемни Искров посочи предприятията от рудодобива и металопроизводството, транспортните фирми, предприятията от текстилния бранш.

Банките трябва да бъдат внимателни в тези отрасли и достатъчно консервативни, каза управителят на БНБ. Нашата икономика е изцяло движена от пазара, с доста гъвкави предприятия и производители, и все още има доста предимства, най-вече по отношение на цената на труда, каза Искров.

Убеден съм, че когато се създадат предпоставки за увеличаване на търговските поръчки от Италия, Германия, Гърция - наши основни партньори, веднага ще се натовари и производството на предприятията до размера преди началото на рецесията в тези европейски страни, добави той.

Искров смята, че кредитирането през следващата година ще бъде по-малко, докато не се види колко дълбоки са проблемите в някои икономически отрасли. Няма как да има спадане на търговски поръчки и банките да продължат да дават кредити по същия начин, това е един период, който трябва да се изживее, каза Искров.

Той посочи, че има страни в Европа, в които кредитният растеж е отрицателен, докато банките в България продължават да кредитират, макар и със значително намаляване на темповете. Според статистика от последните месеци, кредитирането е около 30 на сто от кредитирането, което беше типично за периодите преди кризата, съобщи Иван Искров.

България, като равноправен член на ЕС, е готова да приложи решението за увеличаване на гаранциите на влоговете до 100 хил. евро, каза още Искров. Държавите от ЕС решиха на 15 октомври, че ще стоят зад своите банки, така че реално са гарантирани всички депозанти, добави Искров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 28.08.22 г.
fallback