fallback

Авиокомпания „Хемус ер” получи международен сертификат за безопасност

Икономическата криза ще засегне като цяло в еднаква степен традиционните и нискотарифните авиокомпании, смятат от Международната асоциация за въздушен транспорт

15:05 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Авиокомпания „Хемус ер” получи международен сертификат за безопасност, който беше връчен на изпълнителния директор на компанията Димитър Павлов от регионалния директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) Рафаел Шварцман.

Сертификатът означава, че съответната авиокомпания изпълнява стандартите на безопасност по програмата ИОСА на ИАТА и е включена в регистъра по безопасност, в който влизат 214 от общо 233 авиокомпании в света, членуващи в ИАТА.

„Авикомпания „Хемус ер” ще се оценява на всеки 2 години, за да покаже, че продължава да оперира съобразно уснановените стандарти, посочи Шварцман.

Той припомни, че преди повече от година националният превозвач „България Ер”, чийто изпълнителен директор също е Димитър Павлов, също получи сертификат за безопасност и сега е пълноправен член на ИАТА.

В отговор на журналистически въпроси Шварцман съобщи, че по предварителни данни загубите на авиационната индустрия в света за тази година ще бъдат над 5 млрд. долара. В резултат на рецесията се очаква европейските авиокомпании през следващата година да претърпят загуби в размер на около 1 млрд. долара.

Високите цени на горивата през първите месеци на годината са подтикнали авикомпаниите да правят икономии на керосин, които са средно с 19%, а финансовите разходи като цяло (без горивата) са се понижили за годината с 13%. „Икономии и компромиси във връзка с безопасността на полетите обаче не се правят дори и по време на рецесия”, заяви Шварцман.

Той посочи, че икономическата криза ще засегне като цяло в еднаква степен традиционните и нискотарифните авиокомпании. Според ИАТА консолидацията на авиокомпании ще продължи и занапред, но това няма да доведе до ощетяване на клиентите във връзка с цените на билетите.

Димитър Павлов от своя страна посочи, че предвид финансовата криза следващата година няма да е лека за българската авиация, но той смята, че „България Ер” и „Хемус ер” ще изпълнят целите, които са си поставили, включително поетите ангажименти при приватизацията на националния превозвач, и ще запазят позициите си на авиационния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 09.09.22 г.
fallback