fallback

Цената на парното в София да се повиши с близо 17%, предвижда ДКЕВР

Предлаганите изменения са резултат от увеличението на цената на природния газ

16:16 | 17.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Пределната цена на подаваната от „Топлофикация София” АД топлоенергия от 1 януари да е 79,67 лв./МВтч без ДДС, което представлява повишение с 16,6% спрямо настоящата цена, предвиждат първоначалните разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от регулатора.

Предвидените пределни цени за парното без ДДС за другите големи топлофикационни дружества в страната са, както следва: „Топлофикация Пловдив” ЕАД – 86,39 лв./МВтч (повишение с 15,1%), „Топлофикация Плевен” ЕАД - 85,60 лв./МВтч. (повишение с 14,7%), „Топлофикация Варна” ЕАД – 82,73 лв./МВтч (повишение с 12,8%) и „Топлофикация Бургас” ЕАД – 71,60 лв./МВтч (повишение с 4%).

Предлаганите изменения са резултат от увеличението цената на природния газ, което предизвика значително нарастване на разходите на топлофикационните предприятия, обясняват от ДКЕВР. Отчетени са направените промени в цената на синьото гориво през последните три месеца на тази година и предвидената корекция за първото тримесечие на 2009 г.

ДКЕВР ще обсъди на открито заседание следващата седмица предложенията за промяна в цените на топлоененергията, включително и със самите топлофикационни дружества. Окончателното решение се очаква да бъде взето на закрито заседание на регулатора на 23 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 01.09.22 г.
fallback