fallback

Държавният бюджет 2009 г. е приет изцяло

Утвърдени бяха два държавни заема и две гаранции по кредити

11:00 | 17.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Народното събрание гласува тази сутрин на второ четене последните няколко параграфа от Преходните и заключителни разпоредби на Държавен бюджет 2009 г., с което той е приет изцяло и влиза в сила от 1 януари 2009 г.

Беше предвидено това да стане до края на вчерашния ден, но депутатите от НДСВ напуснаха залата в знака на протест за неприемането на създаване на фонд за управление на средствата по програма „Ин витро”, с което кворумът беше нарушен.

С гласуваните днес параграфи се уточняват направленията, по които ще се изразходват вече гласуваните като цяло средствата на министерствата, а също и стойностните показатели на общините за делегираните от държавата дейности.

Беше гласуван също така и списъкат на държавните инвестиционни заеми и държавните гаранции по външни кредитни споразумения за 2009 г. Утвърдени бяха два държавни заема: за изграждане на телекомуникационна структура на МВР, като заемът от „Нордик инвестмънт банк” е на стойност 35 млн. евро; за регионално и общинско водоснабдяване (с получател Министерството на околната среда и водите), като кредитът от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е на стойност близо 12 млн. евро.

Одобрени бяха и две държавни гаранции: за изграждане на АЕЦ Белене - на стойност 600 млн. евро, като кредитополучагелят е „Националната електрическа компания”; за стабилизиране на железопътната инфраструктура - на стойност 184 млн. евро (за период до 2011 г.), с кредитополучател Национална компания „Железопътна инфраструктура”, а заемът е от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 16.08.22 г.
fallback