fallback

Преглед на печата за 17 декември

08:03 | 17.12.08 г.

Властта е прахосала 20 млрд. лв. за 10 години в. Сега

От 1998 г. до 2008 г. управляващите у нас са прахосали около 20 млрд. лева, без да постигнат конкретни резултати. Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ). То е анализирало 433 проверки на Сметната палата по отделни програми и проекти на министерства, агенции и др. ведомства. По тях са изразходвани общо 47 млрд. лв. "Само 16.5 млрд. лв. от тези пари са похарчени целесъобразно и проектът е изпълнил целта си, а за 10 млрд. лв. няма яснота", каза вчера Петър Ганев от ИПИ.

Все повече обществени поръчки за все по-малко компании в. Дневник

Само за три години броят на възложените обществени поръчки се е увеличил два пъти, като в същото време с толкова е намалял броят на участващите в конкурсите фирми, показва социологическо проучване на "Естат" сред 403 предприятия, направено за Агенцията за обществените поръчки (АОП). Около 10% от фирмите в страната осъществяват всички процедури, които от началото на годината до края на ноември възлизат на над 6 млрд. лв., посочи Иво Желев, управител на социологическата агенция.

МВР продава имоти, за да плати на полицаите в. Стандарт

МВР умува дали да не продаде част от имотите си, за да намери пари за допълнителни пари на ченгетата. Това става ясно от срещата на ръководството на вътрешното министерство с полицейския синдикат. На продължилата близо 3 часа среща експертите умуваха върху заплатите на служителите, коледните надбавки, униформите, както и остарялото оборудване. Стана ясно, че в момента МВР няма ресурс да реши проблема със заплащането на служителите си, тъй като не са съкратени по план 12% от щатовете на ведомството.

"Булгаргаз" е заплашен с глоба от 1 млн. лв. заради внос на по-скъп газ в. Дневник

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще глоби с 1 млн. лв. "Булгаргаз", защото е внасяла по-скъп руски газ, вместо да използва количества от хранилището в Чирен през последното тримесечие. Това се закани председателят на комисията Константин Шушулов. Санкцията е за неизпълнение на решението й, с което регулаторът определи цената от октомври. С него ДКЕВР намали прогнозираните количества от вносителите "Винтерсхал" (Witershall Erdgas Handelshaus), "Газекспорт"," Овергаз инк", като увеличи тези от хранилището в Чирен.

Държавата губи милиони от новия Закон за горите в. Новинар

Скандална поправка в Закона за горите ще даде възможност на фирмите, които ще строят писти, да не плащат такси на държавата за това, че ще изсекат дърветата на територията, в която ще изграждат съоръженията. Това съобщиха вчера представители на екологичната организация „За да остане природа”. В момента инвеститорите, които са получили държавна земя или гора чрез замяна, трябва да плащат такси, за да могат да изключат гората, която се намира в техния терен, за да могат да я изсекат и да построят на мястото й ски-писти, влекове или лифтове. С поправката в закона, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента, обаче това задължение за фирмите отпада, обясниха от екоорганизацията.

Братът на Милен Велчев ще строи петзвезден хотел на общински терен в София в. Дневник

Петзвезден 27-етажен хотел от веригата "Интерконтинентал" ще бъде построен на мястото на несъществуващия вече ресторант "Ропотамо" в София. Това според доклад на главния секретар на общината Росен Желязков е последният проект на инвеститорите "Интернешънъл кепитъл груп". Собственост в компанията според фирмените регистри има "Сигма кепитъл мениджмънт", свързана с Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев. За да се осъществи проектът, фирмата трябва да придобие част от общински терен до разрушения ресторант. Останалата част от имота вече е собственост на "Интернешънъл кепитъл груп". Решението за прекратяването на съсобствеността трябва да бъде взето от общинския съвет в четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 01.09.22 г.
fallback