fallback

Програмата „Ин витро“ спъна цялостното гласуване на бюджета

Обсъжданията по бюджета за 2009 поне успяха да приключат, догласуването предстои в сряда

18:11 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днешното заседание на Народното събрание (НС), което беше посветено изцяло на обсъждането и гласуването на второ четене на Бюджет 2009, не завърши с гласуването на всички точки от бюджета поради излизането от залата на представителите на НДСВ.

Заседанието продължи от 9 часа сутринта до почти 18 часа.

Спорът възникна поради факта, че депутатите от Коалиция за България и ДПС гласуваха против предложението на Антония Първанова и група народни представителите от НДСВ да бъде създаден фонд към Министерство на здравеопазването с названието „Асистирана репродукция“, главната дейност на който да е осъществяване на програмата „Ин витро“.

Конфликтът не беше заради размера на средствата за самата програма през 2009, а за създаването на фонда.

Народните представители гласуваха предложението на НДСВ средствата за програмата от бюджетния излишък за тази година да бъдат прехвърлени за използване през следващата, а освен това да бъдат заделени други до 10 млн. лв., така че общият размер на парите програмата да е 20 млн. лв. Депутатите от НДСВ настояваха, че чрез фонд въпросните средства ще се изразходват по-прозрачно. От Коалиция за България пък посочиха, че ще минат поне три месеца до създаването на такъв фонд, а Румен Овчаров направо запита от парламентарната трибуна „Наистина ли искате парите за ин витро да отидат за офиси и автомобили?“.

В крайна сметка при проверяване на кворума в края на днешното заседание депутатите от НДСВ не се регистрираха, излизайки извън залата в знак на протест за неприемането с малко мнозинство на тяхното предложение, така че последните точки от бюджета ще бъдат гласувани на утрешното заседание. Обсъжданията обаче приключиха днес.

Преди възникването на спора депутатите успяха да гласуват общините да могат да бъдат подпомагани от фонда за органите за местно самоуправление (ФЛАГ) и за финансиране на проекти от европейските фондове.

Освен това беше решено Министерски съвет да има право да разреши на фонд Земеделие да извършва през следващата година национални доплащания към директните плащания на земеделските производители след 30 октомври 2009, при условие че положителното бюджетно салдо по консолидираната фискална програма превишава 3% от предвидения БВП. Въпросните доплащания може да бъдат в размер до 167 млн. лв.

Разрешава се на МС и след 30 юни следващата година да може да одобри допълнителни бюджетни кредити на Министерство на икономиката и енергетиката за мерки за енергийна ефективност в размер до 10 млн. лв. За това се изисква същото условие като при плащанията за земеделските производители.

По-рано през деня бяха гласувани приходите и разходите в бюджета за догодина. Определени бяха разходите по дейността и политиките на различните министерства и ведомства, както и максималният размер на държавния дълг за 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 08.09.22 г.
fallback