fallback

Японската агенция за кредитен рейтинг JCR понижи оценката си за България

Рейтингът на България за дългосрочен дълг в чужда валута е намален от BBB+ на BBB, този в местна валута - от A- на BBB+

12:53 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Японската агенция за кредитен рейтинг JCR понижи рейтинга на България за дългосрочен дълг в чужда валута от BBB+ на BBB и рейтинга за дългосрочен дълг в местна валута от A- на BBB+, съобщава Министерство на финансите. Перспективата на рейтингите е негативна.

Въпреки отчетеното намаление, присъденият от JCR кредитен рейтинг на България остава в инвестиционен клас.

Промяната на рейтинга отразява основно процесa на глобално намаляване на кредитирането и необходимостта от външно финансиране. Като причина от агенцията посочват увеличението на краткосрочните външни задължения на страната, дължими предимно от банки, при запазване на размера на дефицита по текущата сметка. Според анализаторите рейтингът продължава да бъде подкрепян от стабилната фискална позиция на България. Тя e подкрепена от устойчив фискален излишък и значително намаляване на държавния дълг, както и от поддържането на режим на валутен борд и растящия производствен капацитет в резултат от масивния приток на преки чуждестранни инвестиции и субсидиите от ЕС, уточняват още от агенцията.

Ръстът на банковото кредитиране за частния сектор, който поддържа потребителските разходи и инвестициите, е започнал да намалява, като според анализаторите икономическият растеж от около 6% през 2008 г. може да достигне до ниво от 4% през 2009 г. при намаляване на инфлационния натиск от нарастването на заплатите и цените.

През октомври финансовият пазар на България бе поставен под натиск, заради колебанията в междубанковите проценти при недостиг на ликвидност в банковия сектор, но впоследствие пазарът възстанови своята стабилност благодарение на мерките, които бяха предприети от Българската народна банка за попълване на ликвидността, смятат още от агенцията.

Експертите изразяват притеснение относно увеличението на краткосрочните външни задължения, както и намаляващия приток на чуждестранните инвестиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 11.09.22 г.
fallback