fallback

П. Димитров: Трябва да мислим позитивно и да виждаме положителното

Министърът на икономиката все пак предупреждава да не се гледа прекалено оптимистично и на сляпо

12:57 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

„След години може да се окаже, че България изживява златни икономически години. Трябва да започнем да мислим позитивно и да оценяваме реално ситуацията. По нито една от сериозните прогнози страната ни няма да падне под чертата догодина. Предвижда се забавяне на ръста, но не можем да говорим за отрицателни стойности на увеличението на БВП“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на форум в УНСС.

„Не искам оптимизмът да е овчи, но все пак не трябва да изпадаме в драматичен главобол от данни, които ги няма“, заяви министър Димитров.

„Кризата не е проблем, а решение на проблема, тя е хапче и лек. Кризата сега не е като тази през 1929 година, надявам се, че ще я преодолеем и ще оцелеем след нея“, каза Димитров. Според министъра по този начин се „лекуват изгнилите елементи на икономиката и тя се справя с трудностите“.

„Ние сме свикнали да сме зле, да се оплакваме. Все нямаме пари, а улиците са пълни с автомобили, които се движат със скъпи горива, кръчмите са пълни, ходим добре облечени. И въпреки това все говорим колко сме зле“, каза Димитров, излагайки тезата колко е важно да започнем да си вярваме и да оценяваме правилно ситуацията, в която се намираме.

„Румънците са еталонът ни за нещастие. Ако изберем Естония, Латвия или някой друг – тогава ще се чувстваме добре, но като следим румънците ние се чувстваме много зле“. Прогнозите са, че северната ни съседка ще продължи да се развива по-бързо, което водело до много критики срещу България, добави той.

„Голямата мъка на България е това, че в Европа ни критикуват, че сме най-мързеливи. Производителността на труда е едва 36% и именно тук е шансът да се търси подобрение и догонване на Европа“, каза Димитров.

Проблемът с инфлацията е явен, но няма как да е по друг начин с оглед бързото развитие на страната, смята той. Инфлацията в момента е два пъти по-ниска от ръста на доходите, което няма как да доведе до забавяне на ръста в цените. Този проблем „се наблюдава във всички развиващи се страни по света“, така че няма как при нас ситуацията да е по-различна, заяви икономическият министър.

Той предупреди, че дефлацията е далеч по-страшен проблем от инфлацията, тъй като „понижаващите се цени на суровините са в резултат на отслабващо производство в света“. Това би се отразило негативно и затова дефлацията може да постави по-сериозни трудности пред преодоляването на кризата.

По отношение на спрените 220 млн. евро по програма ФАР министър Димитров заяви, че това може да се окаже много негативно явление. „Ако такива ходове на ЕС смачкат имиджа на България, тогава ще настъпи истинска драма. Мерките на ЕС са не само дисциплиниращи, а и имиджови. А в този момент спирането на парите може да доведе до сриване на имиджа на страната ни“, заяви Димитров.

„Светът не ще бате, не ще тате, не ще мама – иска Обама. Иска се мозък, който да управлява икономиката на водещите държави. Така е и у нас – бизнесът има нужда от помощ от страна на държавата. В това няма нищо лошо, а в същото време държавната помощ е това, което може да помогне на фирмите да преодолеят кризата“, завърши министърът на икономиката и енергетиката.

Още от форума:

Станишев: Никой не може да каже какъв ще е икономическият ръст догодина

Според премиера дефицитът по текущата сметка ще започне да се свива

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 19.08.22 г.
fallback