fallback

Подписват финансови споразумения за ветроенергийния парк на AES до Каварна

Планираната цялостна инвестиция възлиза на 270 млн. евро

09:53 | 16.12.08 г.

Финансовите споразумения за изграждането на най-големия проект за производство на енергия от вятър в България ще бъдат подписани днес в Министерския съвет в присъствието на премиера Сергей Станишев, съобщиха от правителствения пресцентър.

Проектът „Вятърен парк „Свети Никола“ на американската компания AES в партньорство с българо-германското дружество Geo Energy предвижда изграждане на 156 мегавата нов вятърен капацитет и средно годишно производство от 340 гигаватчаса електроенергия. Планираната цялостна инвестиция възлиза на 270 млн. евро.

Проектът се финансира със 70 млн. евро собствени средства на AES и консорциум с участието на Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация (IFC) и UniCredit Bank.

Предвижда се изграждането на вятърен енергиен парк на територията на община Каварна, който включва 52 вятърни турбини с капацитет по 3 мегавата всяка. Осъществяването на проекта, заедно с другите инвестиции на AES в България до момента, ще изведе компанията на лидерски позиции сред чуждестранните инвеститори в България с над 1.5 млрд. евро, пише в прессъобщението.

Плановете на компанията станаха известни още през 2006 г. В края на миналата година проектът получи сертификат за инвестиция първи клас.

От няколко години Каварна привлича интереса и на други инвеститори във вятърна енергия.

В райони вече работи парк от 35 турбини, инвеститор в който е„Калиакра Уинд Пауър” АД, смесено дружество между българската „ИНОС 1” ООД и японската „Мицубиши Хеви Индъстриз”.

Този месец EVN Naturkraft, дъщерно дружество на австрийската EVN, обяви плановете си да изгради съвместно с партньор вятърен парк край Каварна в близост до с. Българево.

Също този месец Комисията за защита на конкуренцията официално обяви одобрението си на сделката между италианската енергийна компания Enel и „Глобал Уинд Пауър България” – дъщерно дружество на датската компания Global Wind Power, предмет на която са 13 ветрогенератора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 27.08.22 г.
fallback