fallback

МВФ прогнозира само 2% икономически ръст за България през 2009 г.

Инфлацията да се забави до 4,5% поради рязкото спадане на цените на храните в глобален мащаб, очакват от фонда

17:10 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономически ръст за страната ни през 2009 г. само от около 2%, прогнозира Бас Бакер, ръководител на редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ), чието посещение приключи днес, съобщи БТА. 

Дефицитът по текущата сметка от сегашните 24% ще намалее на 15% през 2009 г., очаква Бакер.

Данните на МВФ за първите девет месеца на 2008 г. показват, че икономиката на страната продължава да се развива добре, макар че се забелязват първите знаци за леко забавяне през четвъртото тримесечие.

В края на 2009 г. МВФ очаква инфлацията да се забави до 4,5% поради рязкото спадане на цените на храните в глобален мащаб.

Световната икономика се забавя и това ще има два основни ефекта върху България - намаляване на външното търсене и понижаване на чуждестранните инвестиции, които досега бяха важна част от икономическия растеж на страната, посочва Бакер.

България се намира сега в силна позиция и това й дава възможност да се справи с предизвикателствата пред нея, сочи оценката на МВФ. Според мисията на фонда в България публичните финанси са в добро състояние, а фискалният излишък е един от най-високите в Европа. Правителството и БНБ имат добър баланс с чуждестранни резерви и значителни буфери, натрупани в сметката на фискалния резерв, показва анализът на мисията за България.

По думите на Бакер в тежката външна обстановка е много важно да бъде продължена тенденцията от последните години на запазване на излишъци в бюджета, защото това е важна подкрепа за паричния съвет и за запазване на балансите във фискалния резерв и необходим „щит”, ако възникнат някакви проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 09.09.22 г.
fallback