fallback

Цената на газа да се вдигне от януари с 12%, а не с 21%, предвижда ДКЕВР

В предлаганата от ДКЕВР пределна цена на газа е включена и печалба за газовото дружеството от 3%

15:38 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предвижда промяна на цената на природния газ за първото тримесечие на 2009 г. от 538,66 лв. /1000 куб. м (без ДДС) на 602,17 лв./1000 куб. м (без ДДС), т.е. увеличението е с 11,8%, съобщиха от комисията.

Миналата седмица „Булгаргаз” ЕАД поиска от ДКЕВР увеличение на цената на природния газ за първото тримесечие на 2009 г. с 21,3% (114,80 лв.) спрямо предходното. Мотивът на газовото дружество е увеличението на курса на щатския долар и утвърдената от регулатора по-ниска цена за последното тримесечие на тази година.

От регулатора посочват, че техните изчисления са направени при запазването на посочените от Булгаргаз изходни параметри, като са взети под внимание покачването на курса на щатския долар, понижението в цената на алтернативните горива на международните пазари за последните девет месеца и възможностите за ползване на природен газ от газохранилището в Чирен. В предлаганата от ДКЕВР пределна цена на синьото гориво е включена и печалба за газовото дружеството от 3%.

Окончателно решение за цената на газа регулаторът ще вземе следващата седмица след провеждане на открито заседание за разглеждане на доклада на работната група и изслушване на аргументите на „Булгаргаз” ЕАД, уточняват от ДКЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
fallback