fallback

2008 е успешна за едва половината от българските фирми

Миналата година обаче този показател е бил 73 на сто

12:57 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

За успешна изминаващата 2008 г. смятат 54 на сто от българските фирми, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), представено днес от председателя на камарата Божидар Данев.

Миналата година обаче този показател е бил 73 на сто.

Като неуспешна за себе си определят тази година 33 на сто от запитаните мениджъри, като за миналата година те са били само 10 на сто, а 13 на сто от анкетираните смятат, че са на същото положение като през 2007 г.

На въпроса как им е повлияла икономическата криза, 31 на сто от фирмите отговарят, че тя се е отразила най-сериозно на обема на продажбите, а по 23 на сто – на обема на производството и на броя на работните места.

Като основни моменти в антикризисните им програми 31 на сто от фирмите определят свиване на инвестициите, 18 на сто – редуциране на работните места, а 16 на сто – преориентиране към други производства или пазари.

От изследването става ясно, че през 2008 г. най-много от инвестициите на работодателите – 30 на сто, са били насочени към обучение на персонала, и почти толкова – към подмяна на машини и съоръжения. Най-малко инвестиции са направени в индустриална собственост.

Тенденциите за следващата година са подобни на тази. 36 на сто от анкетираните смятат да инвестират в обучение на персонала, 28 на сто – в машини и съоръжения, а 12 на сто – в сгради.

Като друго основно направление се посочва необходимостта от покриване на екологични изисквания и инвестиране в подобряване на енергийната ефективност.

Българският бизнес продължава да вярва, че парите от еврофондовете ще му помогнат за по-лесно преодоляване на кризата и затова 55 на сто от фирмите категорично заявяват, че ще участват с проекти по оперативните програми, а 20 на сто се колебаят.

Като основни проблеми на бизнес средата мениджърите посочват липсата на квалифицирана работна ръка (37 на сто) и нелоялната конкуренция (32 на сто).

На въпроса дали ще увеличават заплатите през следващата година 57 на сто от анкетираните отговарят, че ще ги увеличават средно с между 10 и 20 на сто, 28 на сто все още не са решили какво ще правят, а 15 на сто нямат намерение да увеличават заплатите.

Общо е становището, че най-много ще се увеличат заплатите на квалифицираните служители, а най-големи ще бъдат съкращенията на работна ръка при неквалифицираните работници.

Буди тревога фактът, че междуфирмената задлъжнялост продължава да нараства, посочи Данев. Докато към края на 2007 г. 69 на сто от анкетираните фирми са заявили, че имат просрочени задължения, то към края на тази те са 72 на сто, като при една четвърт от случаите закъснението е с повече от година. В тази връзка Данев припомни идеята си да бъде създадена клирингова институция за прихващания на вземанията между фирмите.

Изследването сочи, че повечето от просрочените задължения са към държавни институции.

Що се отнася до размера на сивата икономика около една трета от анкетираните смятат, че тя е на същото ниво като миналата година, а според 28 на сто има положителна тенденция към намаляването й. 21 на сто не могат да преценят.

Както и миналата година с най-голямо доверие сред бизнеса към основните институции в страната на първо място е президентът, като одобрението към него е 45 на сто, 25 на сто нямат мнение, а 30 на сто са с отрицателното отношение. Леко повишаване на доверието от страна на бизнеса има към общинската администрация, която е на второ място по дял на одобрение – 37 на сто, като неодобрението е 46 на сто.

На трето място е данъчната администрация, съответно с одобрение от 34 на сто и неодобрение от 40%.

На последно място по одобрение от страна на бизнеса е съдебната власт, към която са положително настроени само 7 на сто, а отрицателно – 68 на сто.

Според прогнозните данни на БСК чуждите инвестиции през 2009 г. ще бъдат около половината от тези през пиковата 2007 г., т.е. около 3 млрд. евро.

На въпрос на Investor.bg кои отрасли ще бъдат най-слабо засегнати от кризата Данев заяви, че по-скоро става въпрос не за отделни сектори, а за фирми. Фирмите, които имат дългосрочни договори с контрагенти, ще бъдат по-слабо засегнати, както и тези, които са кооперирани с много големи фирми, стига обаче тези големи фирми да са в добро състояние, а не както се получава напоследък с автомобилостроенето, каза Данев.

Той прогнозира още, че икономическата криза в България ще приключи около година, след като се „затвори“ кризата в САЩ, тъй като, освен че оттам е тръгнала кризата, САЩ е и най-големият потребител на стоки в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 25.08.22 г.
fallback