fallback

Предлагат държавата да подпомага финансово чуждестранни инвеститори

Друго предложение е обединяване на класовете за сертифициране, т.е. вместо класове А и Б, да има само един клас

09:28 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Да има възможност при много важни за страната ни инвестиции държавата да подпомага финансово чуждестранните инвеститори – това е едно от предложенията на Българската агенция за инвестиции (БАИ) за промени в Закона за насърчаване на инвестициите, каза пред журналисти изп. директор Стоян Сталев.

По думите му в такива случаи би могло с решение на икономическото министерство или на Министерски съвет въпросният чуждестранен инвеститор да бъде пряко подпомогнат от държавата с финансови средства в размер на 5 до 10 на сто от стойността на инвестицията.

Сталев поясни, че такава възможност е предвидена в законодателството на ЕС.

Друго предложение на агенцията е обединяване на класовете за сертифициране, т.е. вместо класове А и Б, да има само един клас. Предлага се и намаляване на праговете за сертифициране. В общия случай искането е прагът да бъде 20 млн. лв., а когато става въпрос за високи технологии и за медицинско оборудване – 4-5 млн. лв.

Предвижда се и разширяване на държавната подкрепа и към добивната промишленост.

За Investor.bg Сталев уточни, че ще предложат да бъде разширен и практическият периметър на държавната помощ, т.е. средствата да се използват не само за пътища и ВиК инфраструктура, а и за строеж на отклонение на газопроводи и на електрически станции.

На въпрос на Investor.bg Сталев отговори, че във времето на икономическа криза е добре да насочим външната си търговия към Китай и други източни пазари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
fallback