fallback

Откриват междусистемния електропровод между България и Македония

Междусистемният електропровод е първата връзка на напрежение 400 кВ между електроенергийните системи на България и Македония за обмен на електроенергия в режим на паралелна работа

16:00 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новият междусистемен електропровод между България и Македония ще бъде официално открит на 15 декември, понеделник, съобщиха от Националната електрическа компания (НЕК).

Междусистемният електропровод е първата връзка на напрежение 400 кВ между електроенергийните системи (ЕЕС) на България и Македония за обмен на електроенергия в режим на паралелна работа и е изграден в съответствие с подписаното споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката между двете страни. Общата дължина на електропровода е 150 км, от които 80 км в България и 70 км - в Македония.

Македонската електропреносна компания МЕПСО АД подписа договори за отсечките в Македония и в България. Главен изпълнител на проекта е германската компания SAG Energieversorgungsloesungen GmbH, вследствие на проведен открит международен търг. Консултант на проекта е швейцарската фирма COLENCO.

Общата стойност на проекта е 19 млн. евро. Изграждането на междусистемния електропровод се финансира със собствени средства на НЕК ЕАД и МЕПСО АД и чрез заем от Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), отпуснат на МЕПСО. Кредитът от ЕБВР е първият трансграничен заем в електроенергийния сектор, отпуснат от банката за проект на територията на две страни. Заемът е с държавна гаранция от правителството на Македония.

НЕК ще изплати средствата на стойност 9,5 млн. евро, инвестирани от МЕПСО за изграждането на електропровода на българска територия, чрез доставка на електроенергия за Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
fallback