fallback

Висшето ръководство в българските фирми не напътства достатъчно мениджмънта

За най-голямо препятствие пред бордовете на директори е концентрацията на собственост, смятат от Световната банка

14:41 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Управителните органи в българските компании (бордовете на директори) не изпълняват своята роля да напътстват и наблюдават мениджмънта, като гарантират подходящото публично оповестяване на информация и изграждат здрави системи за контрол. Това е един от изводите в обявен днес доклад на Световна банка за спазването на стандартите и кодексите (ROSC).

Най-голямото препятствие пред бордовете на директори според доклада е концентрацията на собственост, като мажоритарните собственици доминират както в бордовете, така и в процеса на управление. Точно това е групата, която има ключово значение за подобряване на корпоративното управление.

Според Себастиян Молинеус, старши експерт „Операции” в Световната Банка и основен автор на доклада „най-важният фактор за подобряване на корпоративното управление в България ще бъде обучението, като чрез него след време ще се изградят квалифицирани, опитни и професионални директори, които ще бъдат овластени да гарантират, че написаното в книгите ще се приложи на практика. Частният сектор трябва да оглави, а регулаторните институции да насърчат създаването и прилагането на обширна програма за обучение на директори в областта на фирменото управление и свързаните с него въпроси”.

Според заключенията на друг доклад ROSC България трябва да даде приоритет на разработването на режими за наблюдение, надзор и дисциплинарен контрол, необходими за подобряване спазването на новите изисквания. Отбелязва се необходимостта от засилване на професиите на счетоводителя и одитора с цел да се гарантира изготвянето на висококачествени счетоводни и одиторски продукти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 31.08.22 г.
fallback