fallback

EVN изгражда вятърен парк край Каварна за близо 100 млн. евро

Компанията планира да увеличи дела на възобновяемите източници в производствения си капацитет до една трета през следващите години

14:05 | 11.12.08 г.

EVN Naturkraft, дъщерно дружество на австрийската EVN, планира да изгради съвместно с партньор вятърен парк край Каварна в близост до с. Българево, съобщиха от компанията.

В първия етап ще бъдат инсталирани 25 вятърни електросъоръжения с обща мощност от 50 MW. Годишният производствен капацитет ще възлиза на 140 Gwh - това количество съответства на годишното потребление на около 40 хил. домакинства. На втори етап вятърният парк край Каварна ще бъде разширен до 80 MW.

Общата инвестиционна сума възлиза на почти 100 млн. евро.

Вятърният парк край Каварна е развит от Универсум Енерджи ООД, а ще бъде изграден от „EVN-ENERTRAG Kavarna“, в което EVN Naturkraft и германската ENERTRAG държат съответно 70% и 30%, уточняват от компанията.

Полагането на необходимите фундаменти за 25 ветрогенератора е стартирано, въвеждането в експлоатация трябва да е в края на 2009 г.

Компанията планира през следващите години да увеличи дела на възобновяемите източници в производствения си капацитет от 20% в момента до една трета, казва генералният й директор Буркхард Хофер.

От 2005 г. EVN снабдява с електроенергия 1,5 млн. клиенти в България. През 2007 г. компанията придоби ТЕЦ Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 05.09.22 г.
fallback