fallback

Изваждат Булгартабак от списъка на фирми от значение за сигурността

Правителството видя конкуренцията на чуждите производители и реши да взима "бързи" мерки за преструктуриране на сектора

17:50 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Булгартабак холдинг” АД да бъде изваден от списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на България, реши на днешното си заседание Министерски съвет, съобщи правителствената информационна служба. 

Това може да стане чрез одобрени от парламента промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК).

С друго свое решение Министерски съвет предлага на Народното събрание да отмени приетата през 2003 г. стратегия за приватизация на дружеството. Мотивът е, че основните точки, заложени в стратегията, са загубили актуалността си, а изискванията за стратегически инвеститори до голяма степен са неприложими.

От друга страна, конкуренцията от чуждестранните производители на тютюневи изделия на българския пазар се засилва и "всичко това налага да се вземат бързи, адекватни и гъвкави решения за преструктурирането на сектора", казват от правителството.

Освен това се предлага в другия списък по ЗПСК, който е за търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях, да бъдат добавени „Български енергиен холдинг” ЕАД, „Сертификация и изпитване” ЕАД, „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки” ЕООД и БИЦ „Екомедбио” ЕАД.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 27.08.22 г.
fallback