fallback

Правителството отпуска 25 млн. лв. на компания „Железопътна инфраструктура"

От 14 декември ще се съкрати времето за пътуване от София до Видин с 1 час, и от София до Бургас (през Пловдив) – с 45 минути

17:19 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ще бъдат предоставени 25 млн. лв. на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) за капиталов трансфер и текуща поддръжка, реши правителството на днешното си заседание. Целта е повишаване на сигурността и безопасността на превозите, постигането на по-висока скорост и намаляване времето за пътуване. Наскоро компанията тегли 10 млн. лв. за заплати на персонала, който заплашваше със стачка.

За развитие и разширения на летище Пловдив пък се осигуряват 5 млн. лева. С модернизирането на аерогарата ще се подобри обслужването на пътниците, чийто брой нараства. Проектът предвижда разширение на терминала и цялостна реконструкция и модернизация на електрозахранващата и осветителна система.

Предоставеният финансов ресурс е за сметка на неусвоени средства по държавните инвестиционни заеми за 2008 г., които са планирани в централния бюджет.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура” съобщиха също днес, че от 14 декември, когато влиза в сила новото разписание за движение на влаковете, ще се съкрати времето за пътуване от София до Видин - с 1 час, и от София до Бургас (през Пловдив) – с 45 минути. Съкращаването на времето за пътуване е станало възможно благодарение на направените ремонти по железопътната инфраструктура по тези направления и оптимизиране броя на спирките.

НКЖИ е инвестирала през годината 4,8 млн. лева в подобряване, модернизация и поддръжка на системите за осигурителна техника и телекомуникации.

Предвижда се през 2009 г., с цел подобряване на сигурността при пътуване, да се извърши подмяната на ръчните бариери с автоматични прелезни устройства и системи за видеонаблюдение, като за модернизация на 23 прелеза ще бъдат вложени над 4 млн. лв., което е близо 30% от общия обем средства, предвидени за сигнализация.

От железопътната компания съобщават още, че през 2008 г., вследствие на вандализъм и кражби, по осигурителната техника и телекомуникационната мрежа са нанасени щети за 405 хил. лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 01.09.22 г.
fallback