fallback

Е.ОН намали на 19 лв. таксата за повторно включване на тока след глобата*

Е.ОН и ЧЕЗ обжалват решението на ДКЕВР за намаляване на таксата, съдът още не се е произнесъл

15:49 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Е.ОН намали от 40 лв. на 19 лв. таксата за повторно включване на електрозахранването на абонатите, след като преди два дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) наложи глоба от по 20 хил. лева на двете електроразпределителни дружества – Е.ОН и ЧЕЗ, заради неспазване на нейното решение от октомври за намаляване на посочените такси.

От Е.ОН коментират, че „тъй като решенията на ДКЕВР са предмет на предварително изпълнение и за да не създава объркване сред клиентите, до решението на съда Е.ОН България ще начислява таксата от 19 лева на клиентите, които са просрочили своите плащания”.

Тази стъпка ще бъде предприета, след като бъдат извършени всички необходими процедури, произтичащи от регулаторната рамка, допълват от Е.ОН.

Компанията заедно с ЧЕЗ в съответсвие със Закона за енергетика, обжалват решението на ДКЕВР пред Върховния административен съд, който още не се е произнесъл.

От ЧЕЗ България коментираха за Investor.bg, че поддържат вече обявеното си становище по въпроса и няма да го преразгледат до произнасянето на ВАС, т.е. няма да се съобразят с решението на ДКЕВР за намаляване на таксите на повторно включване на тока. Наскоро от регулатора подчертаха,  че при неизпълнение на решението им може да бъде наложена втора глоба, в рамер до 1 млн. лева.

Вчера еврокомисарят Меглена Кунева коментира по този повод, че неизпълнението на решения на ДКЕВР е „абсолютно недопустимо”.  

*Актуализирано към 16,40 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 28.08.22 г.
fallback