fallback

Все повече българки участват в пазара на труда, броят им във властта пада

Все още се робува на стари стереотипи за ролята на мъжа и жената както в обществения, така и в личния живот

18:04 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Участието на жените на пазара на труда нараства от 47,5 на сто през 2007 г. до 56,7 на сто през 2008 г., показват данните от социологическо проучване, отбелязани в Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете за периода 2009-2015 г., която ще бъде обсъдена от правителството утре, съобщи правителствената информационна служба.

Броят на жените в парламента обаче е намалял от 26 на сто в 38-то Народно събрание на 22 на сто в 40-то НС, а делът на жените кметове е едва девет на сто.

Основната цел на стратегията е да се създадат гаранции за равно третиране, равен достъп до ресурсите на обществото и равно участие при вземането на решения на жените и мъжете в България.

Според социологически проучвания, изпълнени по поръчка на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) през лятото на 2008 г., виждането, че жените и мъжете в България имат равни възможности за професионално и личностно развитие, се споделя от обществото като цяло. Рядкост са драстичните случаи на дискриминация по полов признак.

Въпреки това все още се робува на стари стереотипи за ролята на мъжа и жената както в обществения, така и в личния живот, които до голяма степен предопределят наличието на известни различия между положението на жените и мъжете. Продължават да съществуват определени нагласи, според които дадени професии, роли в семейството или сфери на дейност са по-подходящи за определен пол.

Макар и да не съществува нагласата, че женският труд е по-евтин, има различия в заплащането на труда на двата пола, показва проучването. Причината е, че в секторите, в които преобладават жените (образование, здравеопазване, услуги, държавна администрация), трудът е по-ниско платен или жените заемат по-ниско платени длъжности. Така разликата в заплащането между съвкупността на жените и мъжете в някои сектори достига до 30 на сто.

Освен това жените по-често и по-продължително отсъстват от пазара на труда поради майчинство и отглеждането на децата или други зависими членове на семейството, което дава отражение както върху трудовия им доход, така и върху размера на техните пенсии. Понякога поради страховете и предразсъдъците на някои работодатели по отношение на младите жени, на които им предстои да имат деца, е по-трудно те да започнат работа.

В първия си доклад за постигането на целите на хилядолетието за развитие България е заложила до 2015 г. да постигне намаляване на диспропорциите в заплащането (делът на заплатите на жените в заплатите на мъжете да стане 80 на сто), както и увеличаване на ролята им в управлението (заеманите от жени места в парламента и в общинските съвети да достигнат 40 на сто).

Една от основните цели на стратегията е постигането на равнопоставеност на половете в икономическата и социалната област. Тук се залага постигане на целите на Лисабонската стратегия в областта на заетостта, премахването на разликите в заплащането на труда на мъжете и жените, насърчаване на женското предприемачество и т. н.

Друга цел е свързана с насърчаване на съвместяването на професионалните и семейните задължения. Това ще става чрез поощряване на ползването на родителски отпуск от страна на бащите, развитие на гъвкавите форми на заетост и гъвкавото работно време, което да е благоприятно за работниците със семейни задължения, подобряване и разширяване на обхвата на социалните услуги за деца и зависими членове в семейството.

Ще се работи за насърчаване на равнопоставеността на половете във властта и при вземането на решения - при представителството и участието на жените и мъжете в политиката, при заемане на ръководни позиции в икономиката, както и в органите, вземащи решения в областта на развитието на науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
fallback