fallback

Китайци потвърдиха намерението си да строят завод за автомобили в Ловеч

Очаква се проектът да стартира в началото на 2009 г., инвестицията е 80 млн. евро

18:24 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската частна компания Great Wall е изявила желание съвместно с български партньори да построи завод за производство на автомобили край Ловеч, съобщи правителственият пресцентър. Това е станало днес в София по време на разговор на министър-председателя Сергей Станишев с вицепрезидентите на компанията.

Инвестицията е в размер на 80 млн. евро, а предвижданията са да бъдат открити близо 1500 работни места. Очаква се проектът да стартира в началото на 2009 г., а Ловеч да стане център на производството на цялата серия автомобили на Great Wall.

Премиерът е изразил подкрепа за проекта. „Имаме желание да привличаме производствени инвестиции, особено експортно ориентирани”, е подчертал той.

Представителите на Great Wall пък са заявили, че „ въпреки световната криза гледат напред в бъдещето и не смятат да замразяват инвестиционните си проекти”.

Great Wall произвежда пътнически автомобили, всъдеходи, миниванове и пикапи. Компанията притежава повече от 20 дъщерни предприятия с над 18 хил. служители. Капацитетът й на производство е 400 хил. автомобила годишно.

През май тази година стана известно, че има планове край Ловеч да се построи завод за сглобяване на китайски леки автомобили. Името на китайската компания тогава не беше разкрито, но се предполагаше, че става въпрос за Brilliance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
fallback