fallback

Преглед на печата за 9 декември

07:57 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бюджетът ще помага на бизнеса с "кризисни" заплати

в. Дневник

Как със средства от бюджета да се подпомогнат предприятията, за да не съкращават работници заради кризата, са обсъждали представители на социалното министерство, бизнеса и синдикатите на среща с премиера Сергей Станишев и вицепремиера Меглена Плугчиева. Това съобщи в понеделник министърът на труда Емилия Масларова. От социалното министерство уточниха също, че догодина се предвижда около 10 хил. безработни да получат до 50 хил. лв. за започване на собствен бизнес по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Засега се обсъждат два варианта. Единият се отнася само за работещи по трудов договор и предвижда предприемачите, вместо да ги съкращават, да намалят работния им ден, като държавата поеме част от заплащането им. В другия Министерството на труда се ангажира да дава до 300 лв. на месец на работодател, който наеме съкратен заради финансовата криза работник.

"Мерил Линч" също обяви България за заплашена от кризата

в. Дневник

Младите икономики от Източна Европа са най-уязвими от последиците на световната финансова криза измежду всички нововъзникващи пазари, твърдят от "Мерил Линч". Пред агенция "Блумбърг" от инвестиционната банка, която беше погълната от Банк ъф Америка през септември, твърдят, че причина за безпокойство са високите дефицити по текущите сметки. Като пример са посочени балтийските държави заедно с България и Румъния. В анализ до клиентите на банката анализаторът Радослав Бодис споменава, че рискът е свързан с възникването на ликвидни проблеми, а като "сигурно място" е посочил Чехия.

Спряха търга за нови мобилни оператори

в. Новинар

Провежданият търг за лиценз на 4-и и 5-и мобилен оператор е бил прекратен от няколко дни, съобщиха вчера от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Конкурсът е за изграждане на мобилни GSM мрежи с покритие в цялата страна за срок от 10 години. Причината за спирането на конкурса е липса на кандидати, допълниха от комисията.

Европарите биха подобрили живота на мафията в България

в. Сега

Голяма част от предназначените до 2013 г. за България 11 млрд. евро от ЕС могат да се окажат "средство за подобряване живота на българската мафия и техните корумпирани поддръжници в политическата и административната система." Това обяви директорът на Мрежата за проучване на европейските региони Клаус Шулце пред "Юрактив". Перспективата за получаване на евросубсидии само окуражава престъпниците да преминат от контрабанда на цигари към източване на парите на ЕС, смята Шулце.

Данъчни проверяват сараите на Доган

в. Новинар

Националната агенция за приходите (НАП) ще проверява как лидерът на политическата партия ДПС Ахмед Доган е придобил имуществото си, стана ясно вчера. Според шефа на приходната агенция Мария Мургина за част от имотите на Доган агенцията се е самосезирала. За друга част от НАП са започнали инспекция, повлияни от парламентарната комисия за борба с корупцията.

Депозитната експанзия на банките продължава

в. Дневник

Депозитната експанзия, обхванала банките през последните месеци и изместила кредитната продължава. Всяка седмица има поне по няколко депозитни продукта, по които банки обявяват промоционални предложения. В понеделник само за един ден три банки от топ пет обявиха нови условия по различни свои депозити.  Съсредоточени върху набирането на ресурс от местния депозитен пазар, банките се конкурират за привличане на клиенти с все по-нарастващи лихви по депозитите. Увеличаващата се цена на привлечения ресурс неминуемо се отразява в същата посока и при лихвите по кредитите. Така докато лихвите на европейските пазари падат, тук това не се случва, тъй като движението им там има отражение върху цената за крайния клиент на нашия пазар, доколкото българските банки ползват външно финансиране, а на този етап то е много ограничено. 

Съкращения в стъкларските заводи на "Шишеджам"

в. Стандарт

18 работници от стъкларските фабрики на турския холдинг "Шишедджам" в Търговище са освободени от работа. Съкратените са от сектор логистика, от тях 16 са шофьори и двама техници, това съобщи председателя на заводската структура на КТ "Подкрепа" Юксел Юмер. Техните договори са прекратени заради свиването на пазара на стъкло, уточни той.

Властта не знае за Формула 1 край Плевен

в. Сега

Властта не знае нищо за идеята България да построи писта и да организира състезание от Формула 1 край Плевен. Това установи проверка на "Сега" по министерства и сред депутати. Онзи ден шефът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов заяви, че България до дни ще внесе документи по въпроса в международната автомобилна федерация. Подобен проект би струвал стотици милиони евро. "С нас никой не е водил разговори по този въпрос", заявиха вчера от финансовото министерство. Депутати от комисиите по спорт и финанси в Народното събрание също не бяха запознати с инициативата на Николов.

Лизингови къщи масово раздават заеми

в. Стандарт

Заради затегнатия режим на банково кредитиране най-печеливши се оказаха лизинговите къщи в Търговище, които освен че предлагат разсрочено плащане за покупки, вече и отпускат заеми - кеш. Клиентите им само за месец са се увеличили двойно, показа репортерска проверка. Освен това все повече хора с гарантирани доходи ползват услугите на неофициалните банки, това сподели управителят на фирма "Инвест ООД" Радослав Радославов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 22.08.22 г.
fallback