fallback

И Фазерлес спира част от производството

Съветът на директорите е предприел сериозни действия за договаряне на продажбите за 2009 г.

17:50 | 08.12.08 г.

“През последните два месеца финансовата криза оказа много сериозно въздействие върху търговската дейност на Фазерлес АД, в резултат на което частично се намали обема на продажбите, поради намаляване на платежоспособността на нашите клиенти, в следствие ограниченото финансиране от страна на банките”, става ясно от съобщение на компанията, представено чрез БФБ-София във връзка с разкриване на реалното състояние на дружеството. 

Миналата седмица стана ясно, че компанията е съкратила 116 души персонал.

Бяха изпълнени редица инвестиционни проекти, в резултат на които беше увеличен значително производствения капацитет на една от технологичните линии, увеличена производителността на обслужващия персонал, намалени експлоатационните разходи и увеличена ефективността, е записано още в съобщението.

В резултат на горните промени Фазерлес временно ще преустанови дейността на една от двете технологични линии, считано от 15 декември 2008 год. “Реално това съвпадна с планираната за четвъртото тримесечие на 2008 год. реконструкция на една от технологичните линии, която се извършва от средата на октомври, със срок за завършване до 15 декември 2008 г. След реконструкцията едната линия ще произвежда значително повече готова продукция и може да осигури намалените с около 1/3 възможности за експедиция”, става ясно още от съобщението.

Намаляването на персонала на дружеството е със 116 работници, като 18 от тях са със срочни трудови договори. В дружеството от години се прилага стратегия за наемане на лица със срочни трудови договори до приключване на определени поръчки за производство и разкрояване на плочи от дървесни влакна, за разтоварване на дървесина.

Голяма част от инвестиционни проекти изпълнени през 2007 - 2008 г. са реализирани със специализирани работници, които бяха назначени за целта през последните години. С ограничаване на инвестиционните задачи по време на кризата възникна необходимостта от съкращаване на част от този персонал – 25 души, процедурата за което е започнала.

В резултат от изпълнените инвестиционни проекти значително е повишена производителността на труда, става ясно от съобщението. След оптимизиране режима на управление на някои процеси, в процедура за съкращаване са 38 работници.

Вследствие временното спиране на една от технологичните линии се налага освобождаването на 35 работници.

Съвпадането по време на резултатите от реализираните инвестиционни проекти и рецесията на пазарите поради финансовата криза, доведе до сериозно намаляване на персонала на дружеството. Процедурата на съкращаване на персонала и принципите за подбор се съгласуват със синдикалната организация и ще бъдат реализирани съгласно Кодекса на труда.

Към настоящия момент Фазерлес работи нормално с една от своите технологични линии и поддържа висока финансова стабилност и независимост, уточняват от дружеството.

Съветът на директорите предприема сериозни действия за договаряне на продажбите за следващата 2009 г. и обезпечаване на дейността на компанията.

През ноември стана ясно, че Неохим и Агрополихим също спират производство заради слабото търсене. Съкращения на персонала бяха предприети и от други публични дружества, като Монбат и Чугунолеене.  

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
fallback