fallback

До 20 хил. лв. глоба за замърсяване на обществените територии в София

Собственици и наематели на имоти ще трябва да изхвърлят отпадъците си разделно в определените за целта места

17:35 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Глоби от 100 лв. до 20 хил. лв. за различните видове нарушения ще плащат замърсяващите обществените територии в София, предвижда проектът за нова наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците в Столичната община.

Проектът е публикуван в сайта на Столичния общинския съвет и има 30-дневен срок за общественото му обсъждане.

Освен досегашните обществени отношения, свързани с чистотата в София, новата наредба урежда и действията с отработени моторни масла и излезлите от употреба автомобилни гуми.

Според новите текстове в наредбата до два месеца след влизането й в силата районните кметове ще трябва да връчат за изпълнение на упълномощените лица на сгради с режим на етажна собственост схеми с определените територии за обществено ползване, които следва да бъдат почиствани и поддържани от тях.

Текст в наредбата задължава всички лица, собственици, ползватели и наематели на недвижими имоти, включително и на търговски обекти или части от тях, да изхвърлят масово разпространените отпадъци разделно в определените за тази цел места.

Лицата, които при дейността си образуват производствени отпадъци, са длъжни всяка година до края на октомври да подават молба по образец за посочване на място за предварително обработване, оползотворяване и обезвреждане на заявени неопасни отпадъци, приравнени към битовите. Общината ще трябва да насочва тези отпадъци към инсталациите или съоръженията за обработването им.

Върху контейнерите за разделно събиране на отпадъци освен фирмата, чиято собственост са, ще трябва да бъдат изписани и телефоните на дружеството и на районната администрация за подаване на сигнали от гражданите, ако съдовете са препълнени.

Срокът за преместването на излезли от употреба моторни превозни средства се удължава на три месеца и започва да важи след поставянето на предписание от страна на комисия от районната администрация, Столичния инспекторат и полицейските управления.

Събирателните пунктове за излезли от употреба автомобилни гуми трябва да бъдат съгласувани предварително с районния кмет, а гражданите, едноличните търговци и юридическите лица са длъжни да предават излезлите от употреба автомобилни гуми само на определените събирателни пунктове.

Нарушителите на наредбата ще заплащат между 100 лв. и 10 хил. лв., ако са физически лица и между 700 и 20 хил. лв., ако са юридически.

От 150 до 500 лева ще плащат гражданите, а 700 до 2000 лева юридически лица, ако изхвърлят отпадъци на неразрешени места или не са предали употребените автомобилни гуми на определените събирателни пунктове.

Същата е санкцията и за тези, които изхвърлят отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране в контейнери за смесени битови отпадъци.

От 1000 до 3000 лева е глобата за продавачите на акумулатори, които не прилагат към гаранционната карта списък на лицата, притежаващи разрешение за събиране на излезли от употреба акумулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
fallback