fallback

Борсата разшири ценовите диапазони с 30 на сто

Разширяването на ценовите диапазони е заради високата волатилност на световните финансови пазари

10:06 | 08.12.08 г.

Ценовите диапазони, които предизвикват прекъсвания за нестабилност, се разширяват с 30 на сто за днес, съобщи БФБ-София.

Борсата се позовава на чл. 47 ал. 7 от част IV към правилника на БФБ-София, съгласно който в извънредни ситуации, породени от събития или обстоятелства със съществено значение за международните финансови пазари и имащи отношение към пазарите на борсата, с решение на изпълнителния директор, а в негово отсъствие – от директора по търговия, в рамките на максимум една търговска сесия диапазоните за финансовите инструменти могат да бъдат допълнително разширени с 30 (тридесет) на сто. За всеки такъв случай борсовите членове биват уведомени посредством системата.

Днес борсите в Азия отвориха с мощни ръстове – японският основен индекс Nikkei хвръкна с 5,2% до 8 329 пункта, хонгконкският Hang Seng регистрира ръст от 7,9% до 14 939 пункта, южнокорейският Kospi нарасна със 7,5 на сто до 1 105 пункта, а индийският BSE 30 нарасна с 3,84% до 9 309 пункта.

Според правилника за емисиите акции, допуснати до официалния пазар, динамичният ценови диапазон е 5 на сто спрямо референтната цена, а статичният е 10 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион. Това означава, че за днес динамичният диапазон ще е 6,5% спрямо референтната цена, а статичният – 13% спрямо последната цена, постигната на аукцион.

За емисиите акции, допуснати до неофициалния пазар и търгуващи се непрекъснато, включително и за акциите, издадени от дружества със специална инвестиционна цел, динамичният ценови диапазон е 10 на сто спрямо референтната цена, а статичният е 20 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион. Така динамичният диапазон за емисиите на неофициален пазар и тези на сегмента на дружествата със специална инвестиционна цел се увеличава до 13% спрямо референтната цена, а статичният – до 26 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 06.09.22 г.
fallback