fallback

Преглед на печата за 8 декември

07:42 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

БНБ планира още облекчения за банките в. Дневник

В очакване на забавяне на икономическия растеж и притока на чужди инвестиции БНБ възнамерява да въведе някои облекчения за банките през следващата година. Това стана ясно от речта на управителя на централната банка Иван Искров пред банковата общност в навечерието на професионалния й празник Денят на банкера (6 декември). В централната банка имат намерение да променят изискванията за провизиите на просрочените кредити, така че те да се доближат до нормите, които имаха допреди силното ускоряване на темповете на растеж на кредитите, който започна през 2003-2004 г. Тогава промяната беше предприета като превантивна мярка с цел запазване качеството на портфейлите на кредитните институции.

Ако се стигне до тази стъпка, това означава, че провизиите, които банките заделят за различните категории заеми със закъснения в изплащането им и за лошите кредити, ще бъдат намалени. С тази промяна търговските банки ще получат по-голяма гъвкавост при управление на портфейлите си и взаимоотношенията с техните клиенти. Това ще облекчи предоговарянето на сроковете за погасяване в условията на затруднена икономическа среда, обясни Искров.

Запор на общински пари заради метрото в. Стандарт

Борисов: Моите уважения, но няма да ги дам

Бирник запорира част от сметките на Столична община заради метрото, съобщи столичният кмет Бойко Борисов днес. Причината за замразените пари са завишените оценки на 129 кв. м в жк "Младост", където върви процес за отчуждаване на имота за строеж на метро.

Моите уважения към институциите, но няма да пусна парите, отсече кметът. И побърза да допълни: Искам обществеността да се произнесе. Всички софиянци трябва да платим 5 милиона на една група рекетьори. Защото теренът от 127 кв. м е само стълбището на метрото, където влизат хората. Целият терен става златен, защото от метрото излизаш на терена им. Те, вместо да съдействат, искат да им дам 1 300 000 отгоре. Вижте колко бързо действат институциите. Искат да ме плашат.

Околовръстният път на София ще се строи с европари в. Дневник

Изграждането на северната дъга на околовръстното шосе на София ще стане с европари, съобщи Иван Атанасов, председател на надзорния съвет на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Изграждането на 33 км отсечка е включено в оперативна програма "Транспорт" на мястото на анулирания търг за пътя Подкова - Маказа. Процедурата е съгласувана с Брюксел, уточни Атанасов. В момента се възлага актуализирането на работния проект за раширяването на шосето, казаха от НАПИ. Участъкът е от пътен възел "Кремиковци" до връзката с магистрала "Люлин".

БДЖ сваля цените за товарите в. Стандарт

БДЖ може да свали цените за товарните превози от Нова година. Тарифите трябва да се преразгледат, за да се увеличат клиентите на компанията, обясни транспортният министър Петър Мутафчиев.

400 души от системата на жп превозите ще бъдат освободени от работа още от 1 януари 2009 г., допълни още той. Това са хора в пенсионна възраст, които ще започнат да получават съответните пенсии, обясни министърът. Заради кризата и намалените превози общият брой на съкратените в БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) се очаква да бъде между 800 и 1200 души, а не както се смяташе първоначално - 3000 човека.

Държавата ожесточи санкциите срещу неизрядни работодатели в. Сега

Ако работодател наруши трудовото законодателство и не изплати наложената имуществена санкция или глоба в срок до 1 месец, дължи лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 20 пункта. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, одобрени на второ четене в социалната комисия. Досега върху глобата се начисляваше само размерът на основния лихвен процент на БНБ, или средно около 5%.

Целта е да се намали броят на неизрядните фирми, да се увеличи събираемостта на глобите, както и да се ограничи сивата икономика. "В момента от сумите по наложени глоби и имуществени санкции са събрани едва 27 до 30%, останалите 72-73% въобще не се събират, което е около 15 млн.лв.", каза неотдавна шефът на Главната инспекция по труда (ГИТ) Гълъб Донев.

Американци правят електромобил у нас в. Стандарт

Американски инвестиционни фондове проявяват голям интерес към производство на електромобил в България, каза министърът на икономиката Петър Димитров по "Дарик" радио. Но за да развиват тази дейност у нас, трябва да имаме научнотехнически и образователен потенциал, допълни той. Ако държавата не подкрепи едно такова начинание, техните пари ще се окажат без покритие, смята министърът.

Таксиметрови шофьори скочиха срещу колите менте в. Новинар

В закона за автомобилните превози трябва да се въведат минимални и максимални лимити за формирането на тарифите на таксиметровите услуги. Това поискаха вчера от конфедерация „Съюз такси”, която обединява представители на Националния съюз на превозвачите, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи и Асоциацията на таксиметровите синдикати в България. Според организациите с промените в документа за прагове на тарифите от пазара ще изчезнат така наречените законни ментета, които имитират стикери на известни превозвачи. Те возят пътниците на тарифи, които многократно – до 20 пъти, надвишават цените на километър на утвърдените превозвачи, а в същото време не са извън закона, казаха от конфедерацията. Според сега действащия закон цените на обществените превози на пътници и товари се образуват свободно на основата на търсенето и предлагането, обясниха превозвачите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 23.08.22 г.
fallback