fallback

Бюджет 2009 залага публични капиталови разходи от 5,6 млрд. лв.

Буферите за противодействие на кризата ще се засилят, реши тройната коалиция

20:32 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Буферите в Бюджет 2009 ще се засилят за противодействие на световната финансова криза. Това решиха лидерите от тройната коалиция - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, след като обсъдиха проектобюджета преди предстоящото му разглеждане на второ четене в Народното събрание, съобщи БТА.

Ще бъде увеличен буферът в бюджета, който предвижда задържане на разходите от 7 на 10 на сто. По този начин отделните министерства ще могат да разполагат с до 90 процента от планираните разходи, а не с 93 на сто от тях, както бе планирано досега. През следващата година е предвидено и увеличаване на капиталовите разходи с близо 21 на сто спрямо 2008 г. Заложените публични капиталови разходи са близо 5,6 милиарда лева.

От заложения в проектобюджета допълнителен инвестиционен пакет от 400 млн. лв. за национално субсидиране на земеделските производители ще бъдат осигурени 211 млн. лв. От оставащите 189 млн. лв. 94,5 млн. лв. ще бъдат за модернизиране на железопътната инфраструктура, а останалите за социално значими проекти.

Основните инструменти за запазване устойчивостта на макроикономическите позиции са поддържане на консолидираните разходи (без вноската в общия бюджет на ЕС) до 40 процента от БВП, както и на положително салдо по консолидираната фискална програма до 3 процента от БВП с възможност да бъде намален в зависимост от развитието на икономическата конюнктура и приходната част на бюджета, се казва още в съобщението.

Според лидерите на тройната коалиция поддържането на положителна бюджетна позиция и на значителен фискален резерв осигурява адекватен буфер и възможност за реакции в случай на неблагоприятен сценарий за икономическото развитие.

За противодействие на финансовата и икономическата криза в бюджета за следващата година са заложени редица механизми, които са групирани в три направления - "Икономическа активност", "Пазарна гъвкавост" и "Гъвкавост на социалните мрежи". Ще бъде увеличен буферът в бюджета, който предвижда задържане на разходите от 7 на 10 на сто.

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента, както е предвидено в приетия на първо четене проектобюджет.

От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на осигурителната тежест за фонд "Пенсии" (по схемата 8:10:12, при която работникът участва с 8 процента, работодателят с 10 процента, а държавата с 12 на сто).

Съветът на коалицията реши срокът на платеното майчинство за осигурените жени - в размер на 90 на сто от заплатата им, да бъде увеличен от 9 месеца на 1 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 22.08.22 г.
fallback