fallback

Енергийният холдинг използва увеличението на капитала за антикризисни мерки

Предоставените средства ще се използват за подпомагане на българския бизнес

11:44 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Български енергиен холднинг (БЕХ) ЕАД ще използва предоставените му от правителството с вчерашното му решение общо 400 млн. лв. за изпълнение на антикризисни мерки в подкрепа на българския бизнес (160 млн. лв.) и за инвестиции в топлоснабдяването (240 млн. лв.), съобщиха от холдинга.

Предоставените средства ще се използват за антикризисните мерки за подпомагане на българския бизнес за по-плавно поемане на тежестта на очакваното повишение на цената на природния газ, в условията на икономическата криза.

Във връзка с придобиването от страна на държавата на 100% от акциите на „Топлофикация София” от енергийния холдинг коментират, че непосредственото действие за финансова стабилизация на дружеството ще бъде изкупуване на дълга му към Булгаргаз (дъщерното дружество на БЕХ).

Впоследствие, при спазване на процедурните правила и разрешение от компетентните органи (включително КЗК и ДКЕВР), капиталът на „Топлофикация София” ще бъде увеличен чрез капитализиране на задължението на дружеството към БЕХ ЕАД, с което последното ще стане мажоритарен акционер в дружеството.

В дългосрочна перспектива се предвижда „Топлофикация София” да приеме стратегия за развитие, която дава възможност за максимално съхранение и развитие на конкурентните й предимства в контекста на съществуващите възможности.

Такава стратегия включва диференциация на дейността чрез развитие на компанията под формата на „мулти ютилити” чрез оползотворяване на потенциала за икономическа ефективност и развитие на когенерационното производство, както и добавяне на нови бизнес-дейности с потенциал – преработка и изгаряне на отпадъци за производство на енергия, производство на топлоенергия от възобновяеми енергийни източници, енергийни услуги за потребителите и др.

Също така, предвид приемането на строги регламенти за опазване на околната среда и в частност – намаляване на емисиите на парникови газове, ще бъде изследван и потенциалът за създаване на ефективна система за управление на емисиите СО2, включително търговия с емисии и гъвкави механизми.

Целесъобразно е да се извърши и съществено оперативно преструктуриране на дружеството, както и да се вземе стратегическо решение по отношение на структурата на собствеността, смятат от БЕХ. В тази връзка възможни алтернативи, със съответните предимства и недостатъци, са запазване на държавната собственост – пряка или непряка; приватизация на отделни части или цялостната дейност на дружеството; договор за управление, т.е. запазване на контрол от акционерите върху активите при въвеждане на професионален мениджмънт; привличане на стратегически инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 09.09.22 г.
fallback