fallback

Станишев: Не е необходимо цялостно преразглеждане на бюджет 2009

Основното е да се засилят буферите в бюджета и да има възможност за гъвкавост, подчерта премиерът

17:57 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Не е необходимо преразглеждане на основните параметри на държавен бюджет 2009 предвид финансовата криза, каза министър-председателят Сергей Станишев по време на работна среща между министри, депутати, посланици, представители на бизнеса и на синдикатите.

По думите му основното е да се засилят буферите в бюджета и да има възможност за гъвкавост.

По всяка вероятност няма да бъде преразгледан и заложеният икономически ръст от 4,7 на сто, защото прогнозите на Международния валутен фонд за растежа на България за 2009 г. е за 4,1 на сто, на Европейската банка за възстановяване и развитие – 3,8 на сто, а на Европейската комисия – 4,5 на сто.

Станишев изтъкна някои практически мерки, които се предвиждат за следващата година специално за борба с кризата, като например увеличаване на капитала на Българската банка за развитие, така че тя да може да предоставя кредитни линии на търговските банки, които от своя страна да кредитират малкия бизнес с до 2 млн. лв. на фирма.

Ще има увеличение на капитала с до 50 млн. лв. на фонд ФЛАГ, кредитиращ общините.

Три пъти се увеличава кредитният лимит на Българската агенция за експортно застраховане. По всяка вероятност още следващата седмица Министерски съвет ще разгледа експортната стратегия, предвиждаща насърчаване на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 10.09.22 г.
fallback