fallback

Е.ОН: ДКЕВР няма право да определя разходите ни за допълнителни услуги

Според Закона за енергетиката допълнителните услуги не подлежат на регулиране, посочват от компанията

16:25 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не може да определя разходите на електроразпределителните дружества за допълнителните услуги, които извършват, като например определянето на такса за прекъсване и повторно включване на електроенергията, заяви главният изпълнителен директор на Е.ОН България Гюнтер Шуберт, цитиран от БТА.

Шуберт се позова на Закона за енергетиката, според който допълнителните услуги не подлежат на регулиране.

Е.ОН е представила на ДКЕВР разчет за разходите, които коства на компанията изключването и повторното включване на клиенти към мрежата. Тези разходи са изчислени от компанията на 40 лв., докато с решение от октомври ДКЕВР постанови, че максималната цена за тази услуга може да е 19 лв.

Компанията не е била предварително информирана от регулатора за неговото решение и не е било потърсено мнението на Е.ОН, посочи Гюнтер Шуберт. Той добави, че това не е добрият начин за комуникация между държавната комисия и дружеството. Имаме желание да решим спора извън съда, каза Шуберт. Съдебното заседание по заведената от Е.ОН и ЧЕЗ жалба срещу решението на регулатора за пределно допустимите цени на допълнителните услуги е насрочено за март 2009 г., стана ясно още.

През август компанията е имала 130 хил. клиенти с просрочени плащания от общо 1 млн. абонати, съобщи още Шуберт. Започната е кампания за прекъсване на електрозахранването на тези потребители, които не си плащат сметките и в рамките на три месеца - август, септември и октомври, 80 на сто от изключените от мрежата некоректни абонати са си платили и им е било възстановено захранването. В резултат на това дружеството е събрало 10 млн. лв. повече в касите си.

Имаме капацитет да изключваме около 10 хил. некоректни потребители на месец, това означава, че има още около 95 хил. абоната, които не си плащат редовно, посочи Гюнтер Шуберт. Според него не става въпрос за много бедни клиенти, а по-скоро за хора със здрави нерви, които не си плащат и се надяват, че няма да им бъде спрян токът.

Между 4 и 5 млн. лв. са просрочените задължения към Е.ОН на държавните дружества, работещи в обслужваната от компанията територия. Сред държавните дружества, които имат проблеми с плащането на сметките за ток, са ВиК дружествата, посочиха от Е.ОН. Ние плащаме авансово на НЕК за енергията, а впоследствие не можем да си съберем сметките от също държавни дружества, посочи Шуберт. От Е.ОН предлагат НЕК да се съгласи да изчака плащането на дължимите суми от страна на държавните дружества и да не изисква тези пари от Е.ОН. Иначе ще сме принудени да прекъснем електрозахранването на редица ВиК дружества и това може да остави без вода много хора, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 22.08.22 г.
fallback