fallback

Данъчни стимули за вложения в инвестиционни фондове предлагат от АИКБ

От асоциацията искат и пакет от протекционистични мерки и субсидии, като контрамярка срещу дъмпингов внос

14:25 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Разработване на данъчни стимули за инвестициите в колективни инвестиционни схеми от страна на физически лица, е една от антикризисните мерки, предложени от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От асоциацията съобщиха, че днес на среща с представители на правителството ще предложат пакет от мерки за противодействие и намаляване на ефекта от световната финансова и икономическа криза в България.

По отношение на капиталовия пазар от АИКБ предлагат още изменения в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (Закона за Сребърния фонд) с цел предоставяне на приоритетна възможност за инвестиране в акции, търгувани на българския организиран капиталов пазар, а също и намаляване на размера на таксите и комисионите, събирани от КФН, БФБ-София и Централен депозитар. От АИКБ подкрепят и разработване в кратки срокове на инструменти за обезщетяване на собствениците на компенсаторни книжа.

Сред мерките, насочени към общата икономическа среда, са преразглеждане на размера на ДДС с оглед евентуалното му понижаване с два процентни пункта и преразглеждане на размера на осигурителните вноски с оглед понижаване с четири процентни пункта - например при разпределение на ангажиментите между заето лице, работодател и държава, съответно 6%, 10% и 12%.

От асоциацията считат още, че е необходимо да се разработи пакет от протекционистични мерки (включително строг контрол при внос от страни извън ЕС) и субсидии, като контрамярка срещу дъмпингов внос, включително и по отношение на доставчици от ЕС. При възлагане на обществени поръчки да не се допуска участие на чуждестранни фирми, които ползват преки или косвени помощи чрез публични ресурси, искат още от АИКБ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 06.09.22 г.
fallback