fallback

Засилено търсене на счетоводители и финансисти през ноември

Най-търсените кадри през ноември у нас са ИТ специалистите, търговците, счетоводителите и финансистите

11:38 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Както през октомври, през ноември отново най-търсените кадри у нас са ИТ специалистите и търговците. През изминалия месец обаче се е засилило търсенето на счетоводители и финансисти. Това показва проучване на Investor.bg сред компаниите за подбор на персонал.

В сферата на ИТ-услугите се търсят кадри за различни длъжности - специалисти, професионалисти и директори, но търсенето е най-вече на средно и висше ниво.

Най-търсените търговски позиции пък са за мениджъри продажби и търговски мениджъри, като търсенето е предимно в сектора на бързооборотните стоки.

Сред финансово-счетоводните позиции най-желаните от работодателите кадри са оперативните счетоводители и оперативните мениджъри на първо (най-високо) управленско ниво.

Трудни за попълване през ноември се оказват и позициите за строителни инженери. Най-много в тази сфера се търсят технически консултанти и кадри за управление на проектите.

Сред най-търсените кадри за изминалия месец попадат още експертите и мениджърите в телекомуникационния сектор, офис мениджърите и специалистите "Обслужване на клиенти" с различни езици.

Някои от анкетираните компании за подбор на персонал посочиха, че поради навлязлата и в България финансова криза се наблюдава стагнация на пазара на труда и някои от конкурсите, по които са работели, са били замразени поради несигурност и изчакване от страна на компаниите. Те казаха още, че на немалко компании се е наложило да съкратят персонал поради намаляване обема на работа.

Фирмите за подбор на персонал очакват така наречената услуга "аутплейсмънт" или кариерно консултиране и преквалификация на съкратени кадри тепърва да набира популярност в страната.

*В проучването взеха участие Synectica Company, Hill International, Хрисела - Перфект Консулт, Manpower Bulgaria и Monday Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 01.09.22 г.
fallback