fallback

БТК продава поделение за разпространение на радио и телевизионен сигнал

Очаква се сделката да приключи след получаване на одобрение от съответните регулаторни органи

09:42 | 04.12.08 г.

Българска телекомуникационна компания АД е договорила продажбата на дружеството на БТК за разпространение на радио и телевизионен сигнал – Национално управление „Радио и телевизионни системи“ (НУРТС), съобщи БТК.

Купувач по сделката е Йостеррайхише Рундфункзендер ГмбХ & Ко КГ (OРС), който е основен стратегически инвеститор от ЕС, осъществяващ дейност в областта на радио и телевизионното разпространение. ОРС е избран в резултат на проведена международна тръжна процедура.

Очаква се сделката да приключи след получаване на одобрение от съответните регулаторни органи.

НУРТС е доставчик на услуги в областта на преноса на радио и телевизионен сигнал чрез мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриващи почти 100% от територията на България. НУРТС предлага национална мрежа за разпространение на микровълни за пренос на радио и телевизионен сигнал, глас и данни, предоставя като услуга колокация на клиентски съоръжения и управлява свръхмодерна сателитна станция.

От 2006 г. насам НУРТС разработва експерименталния DVB-T мултиплекс в София. Досега НУРТС представляваше подразделение на БТК Груп.

„Дейността на НУРТС не е част от основната дейност на БТК. В този смисъл и съгласно стратегическия ни план продажбата на НУРТС ще ни даде възможност да се съсредоточим по-добре върху основните си дейности: фиксирани и мобилни мрежи и услуги за пренос на данни. Радваме се, че купувач е ОРС, тъй като дружеството е стратегически инвеститор, който ще осигури ноу-хау и необходимите инвестиции за въвеждане на НУРТС в ерата на цифровите радио и телевизия. Ще бъдат пуснати нови услуги, от които ще имат полза клиентите на НУРТС и в крайна сметка България“, заяви Бернар Москени, Главен изпълнителен директор на БТК.

Според изпълнителния директор на ОРС Михаел Вагенхофер в момента НУРТС е с добри позиции в аналоговото радио и телевизионно излъчване, поради което може да играе водещата роля в прехода към цифрови радио и телевизия в България. „Като стратегически инвеститор ОРС ще се осланя на опита си в цифровизацията и ще работи заедно с клиентите и правителството, за да се осигури гладък преход. Според нас българският пазар има голям потенциал и сме решени да предоставим на нашите клиенти нови висококачествени услуги и да доразвием силната позиция на НУРТС. Виждаме много добро бъдеще за НУРТС като част от групата ОРС“, заяви още Вагенхофер.

Консултант на БТК за тази сделка е международната инвестиционна банка „Лазард“, а на ОРС – Виена Кепитъл Партнърс.

 

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback