fallback

Улесняват издаването на руски визи

За обработка на визите руските туроператори ще плащат по 12 евро, а неорганизираните туристи по 25 евро за виза

16:35 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

До 15 март 2009 г. всички руски туроператори, които са включили в програмата си дестинация България, ще бъдат обслужвани от консулския отдел на българското посолство в Москва, без посредничеството на друга фирма.

До това споразумение се е стигнало при посещението в Москва на зам.-министъра на външните работи Милен Керемедчиев, съобщиха от Съюза на инвеститорите в туризма – една от браншовите организации, поставила въпроса за улесняване издаването на визи за руски туристи. Освен това е решено да бъде съкратен наполовина срокът за издаване на визи: обикновените – за 4 вместо за 7 работни дни, а бързите – до 2 дни.

След 15 март 2009 г. всички руски туроператори ще кандидатстват за визи в българския визов център и така ще се преодолее противопоставянето между акредитираните и неакредитираните фирми, между „малките” и „големите” туроператори, което предизвика сътресенията неотдавна.

За обработка на визите туроператорите ще плащат по 500 рубли (12 евро) - което е най-ниската цена, изисквана от другите страни-членки на ЕС, които работят със същата аутсорсинг-компания. Руските туристи, които сами организират пътуването си, ще плащат 25 евро за виза.

В тази връзка председателят на Съюза на инвеститорите в туризма Ветко Арабаджиев коментира, че „това споразумение ще помогне много за преодоляване на спада в ранните записвания на руски туристи за зимните ни курорти, който се очертаваше около 30% в сравнение със същия период на миналата година”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 05.09.22 г.
fallback