fallback

Чакат най-много съкращения в строителството и туризма

От НОИ не са съгласни, че сивата икономика ще нарасне по време на криза

15:55 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-много нелегален труд има в секторите строителство и туризъм и по всяка вероятност те най-силно ще бъдат засегнати от икономическата криза, каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков по време на кръгла маса по въпросите на икономическата криза и сивата икономика. 

По думите на Христосков в тези сектори има най-голяма разлика между действителното заплащане и официално декларираното и през следващата година там ще има най-много съкращения на работници.

В същото време управителят на НОИ не се съгласи с някои твърдения на експерти, че сивата икономика ще се разрасне по време на криза. По мнението на Христосков сивата икономика у нас дори може да се свие. По думите му се очаква да фалират малки фирми, но от друга страна, той призна, че е възможно оставащите на работа в „сенчести” фирми да бъдат „по-експлоатирани“, т.е. разликата между реално получавани и декларирани доходи може да нарасне.

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина изнесе данни, според които за третото тримесечие на годината средната работна заплата в страната е 646 лв., като за частния сектор тя е 481 лв. Тъй като, по думите й, всички знаят, че заплатите в частния сектор са по-високи, това означава, че, според приблизителните изчисления на НАП, има годишно около 3,7 млрд. лева недекларирани (и необлагаеми) доходи. Върху тези доходи, са изчислили от НАП, съответно има невнесени осигуровки в размер на над 1,25 млрд. лв. и невнесен данък върху доходите на физически лица в размер на 324 млн. лева.

Според други данни на НАП за последните години сивата икономика в страната значително се е свила. За това може да се съди по факта, че докато преди няколко години размерът на облагаемата печалба на фирмите като цяло, съотнесен към брутния вътрешен продукт (БВП), е бил около 15% от него, то сега той е 33%.

Общинският съветник от София и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев пък предложи да се създаде т.нар. финансова полиция, която да има всички правомощия за обиски и акции, присъщи на МВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
fallback