fallback

Удължиха с още пет години лиценза на Екобулпак

Предишният лиценз на организацията беше също за пет години и беше издаден през 2004 г.

14:24 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на околната среда и водите е подновил лиценза на „Екобулпак“ АД като организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки за нов петгодишен срок, съобщиха от дружеството.

Предишният лиценз на организацията беше също за пет години и беше издаден през 2004 г. За този срок от 34 фирми акционерите са се увеличили до 110 фирми от различни браншове на икономиката.

Направените инвестиции за периода са за повече от 35 млн. лева за изграждане на устойчиви системи за разделно събиране - за купуване на контейнери, на специализирана транспортна техника, за изграждане на бази, машини и съоръжения, за строителство на сортиращи инсталации.

„Екобулпак“ ще продължи да инвестира средства за изграждане на устойчивите системи за разделно събиране и през следващите пет години. В момента дружеството обслужва 80 общини с население около 2 млн. души.

След сепариращите инсталации за предварително третиране на отпадъци в градовете Сливен, Габрово, Русе и Пазарджик от май дружеството пусна в експлоатация първия у нас Завод за преработка на отпадъци край София, в който са инвестирани над 10 млн. лв.

От началото на октомври работи и втора инсталация в София за предварително третиране на отпадъци. Двете съоръжения в столицата са предназначени да сепарират отпадъци от опаковки, но те имат възможност и капацитет да третират и твърди битови отпадъци.

През следващата година предстои да бъдат пуснати в експлоатация подобни съоръжения в Ямбол, Търговище и Пловдив, за които „Екобулпак“ ще инвестира общо 6 млн. лева.

От създаването си досега „Екобулпак“ е предало за рециклиране над 180 хил. т опаковки, очакванията са през следващите пет години тези количества да се удвоят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
fallback