fallback

След 10 декември може да има стачка на софийския градски транспорт

Служителите искат по-добри условия на труд, 100% увеличение на заплатите и гарантиране на използването на почивки и отпуски

13:53 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Стачка на Столична компания „Градски транспорт“ може да започне след 10 декември, ако не се постигнат резултати в преговорите с борда на дружеството за исканията на работещите във фирмата.

Това съобщиха днес Катя Йорданова от организацията на КНСБ в дружеството и Павел Христов от синдикалната организация към КТ „Подкрепа“ във фирмата, цитирани от БТА.

Служителите искат по-добри условия на труд, 100% увеличение на заплатите и гарантиране на използването на почивки и отпуски.

Има голям недостиг на ватмани и шофьори. В електротранспорта не достигат 99 ватмани, като на работа са 45 пенсионери. В автобусния превоз има свободен щат за 265 души, а на работа са 60 пенсионери, които всеки момент могат да си тръгнат.

Заплатите в автотранспорта сега са 550 лв., а на ватманите - 600 лв. В исканията на хората са заложени и повишаване на парите за храна, както и изграждането на санитарни възли на последните спирки.

Необходимо е да се спре даването на линии от градския транспорт на частни фирми, и то при преференциална цена за превоз. Най-тежките линии – тези в центъра на столицата, остават за общинската фирма, заявяват от двата синдиката.

Стачните комитети имат мандат да започнат преговори за минимално транспортно обслужване на града. В предишна стачка това означаваше една кола на линия, която обаче веднага аварираше след напускане на депото или гаража, съобщиха синдикалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 08.09.22 г.
fallback